Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kučinskis sola budžeta pieaugumu vairākās jomās

© Scanpix

Valdība šodien atbalstīja iepriekš lemto, ka 2018.gadā aizsardzībai tiks atvēlēti 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tomēr ministrijām būs jāatsakās no atsevišķām vēlmēm, šodien preses konferencē žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš informēja, ka Ministru kabinets šodien ārkārtas sēdē atbalstīja rīkojuma projektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam, kā arī valsts budžeta likumprojekta 2018.gadam sagatavošanas grafiku.

Tajā pašā laikā premjers atzina, ka 2018.gada budžeta gatavošana atšķirsies no iepriekšējām ar to, ka budžets tiks veidots kontekstā ar jauno nodokļu politikas stratēģiju. Plānots, ka valdība ar nodokļu politikas izmaiņām saistītos likumprojektus Saeimā iesniegs vasaras sākumā, lai Saeima tos varētu apstiprināt šā gada septembrī.

Kučinskis norādīja, ka nodokļu politikas stratēģijas virzība un nākamā gada budžeta pieņemšanas process būs grūts, turklāt ministrijām būs jāatsakās no atsevišķām vēlmēm jeb papildu budžeta pieprasījumiem. Lai šo procesu padarītu vienkāršāku, Finanšu ministrija ir izstrādājusi jaunu pieeju jaunajām politikas iniciatīvām. "Ministrijām būs jārēķinās ar rūpīgu auditu esošo budžetu pārskatīšanā," piebilda premjers.

Pēc Kučinska teiktā, patlaban ir pāragri prognozēt, kura nozare 2018.gada budžeta kontekstā var cerēt uz lielāku finansējuma pieaugumu, tomēr nākamā gada prioritāte būs veselības nozare. Kučinskis arī uzsvēra, ka valdība šodien apstiprināja, ka nākamgad aizsardzības budžets sasniegs 2% no IKP.

Tāpat Ministru prezidents atzina, ka valdības ārkārtas sēdes laikā satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) vēlējies nākamā gada budžeta bāzē ietvert jautājumu par lauku ceļu finansēšanu, šim mērķim iezīmējot daļu akcīzes nodokļa. "Tas ir tehnisks jautājums, tomēr valdība ir apņēmusies ceļiem novirzīt papildu 25 miljonus eiro," uzsvēra premjers.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets (MK) šodien ārkārtas sēdē atbalstīja rīkojuma projektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam, kā arī valsts budžeta likumprojekta 2018.gadam sagatavošanas grafiku.

Saskaņā ar minēto grafiku līdz šā gada 1.jūnijam ministrijām jāiesniedz Finanšu ministrijā (FM) un Pārresoru koordinācijas centrā priekšlikumi par prioritārajiem pasākumiem un to īstenošanai nepieciešamo finansējumu.

Grafiks arī paredz, ka šā gada jūnijā valdība izskatīs ar valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm saistītos likumprojektus. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pauda cerību, ka Saeima ar nodokļu politiku saistītos likumprojektus pieņems šā gada septembrī.

Šā gada 8.augustā būs zināma fiskālā telpa un pēc tam sekos divas MK sēdes, kurās lems par to, kādiem pasākumiem novirzīt papildu līdzekļus.

Budžetu pavadošo likumprojektu izskatīšana MK plānota šā gada septembrī, bet budžetu valdībā plānots apstiprināt šā gada 10.oktobrī.

Budžeta paketi iesniegt Saeimā paredzēts šā gada 12.oktobrī.

FM iepriekš aģentūru LETA informēja, ka, lai nodrošinātu efektīvāku un caurspīdīgāku valsts budžeta vadību, gatavojot nākamā gada budžetu, detalizēti tiks pārskatīti iepriekšējo gadu nozaru ministriju izdevumi.

Izdevumu pārskatīšanas laikā notiks valsts pārvaldē strādājošo amatu vietu skaita un dinamikas analīze un ilgstoši vakanto amata vietu revidēšana, valsts budžeta finansēto funkciju ekonomiskāka un racionālāka īstenošana, tajā skaitā centralizācija. Tāpat tiks realizēta "nulles budžeta" principa ieviešana atsevišķu pilotprojektu veidā, pieaicinot Latvijas Bankas ekspertus.

Pārskatot nozaru ministriju budžetus, uzmanība tiks pievērsta valsts iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem, kā arī citiem pašu ieņēmumiem, tiks revidēti administratīvie izdevumi, līdzšinēji piešķirtais finansējums jaunajām politikas iniciatīvām, neatliekamajiem pasākumiem un citiem prioritārajiem pasākumiem.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar FM sāks visaptverošu optimizācijas priekšlikumu izstrādi valsts budžeta iestāžu publisko pakalpojumu piegādes un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā.

Saeimā abus likumprojektus paredzēts iesniegt šā gada 13.oktobrī. Lai ievērotu noteiktos termiņus, nepieciešams savlaicīgi uzsākt darbu pie abu likumprojektu sagatavošanas, nodrošinot vispusīgu analīzi un diskusijas, pirms galīgo lēmumu pieņemšanas, uzsver FM pārstāvji.