Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

NMPD nav līdzekļu, lai palielinātu algas

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) budžeta sadalījums ļauj skaidri redzēt, ka dienestam nav finanšu līdzekļu, lai kaut par 10% palielinātu atalgojumu, norādīja dienesta direktore Sarmīte Villere.

Viņa skaidroja, ka veselības ministres Andas Čakšas aicinājums algu pieauguma iespējas meklēt pašā iestādē, tajā skaitā reorganizācijā ietaupītajos līdzekļos, nav realizējams. "Arī pērn dienestā veicām reorganizāciju atsevišķās struktūrvienībās, taču tie ir nesalīdzināmi mazi ietaupījumi ar vajadzīgo finansējumu brigāžu darbinieku un dispečercentra mediķu atalgojuma pieaugumam," pauda Villere.

Viņa pastāstīja, ka jau patlaban 81% no visa piešķirtā valsts finansējuma tiek novirzīts personāla atalgojumam. Atlikušie 19% tiek izlietoti jaunu brigāžu auto iegādei, uzturēšanai un remontiem, degvielas izdevumiem, medicīniskā aprīkojuma un medikamentu iegādei, brigāžu punktu uzturēšanai, komunālajiem pakalpojumiem un citiem izdevumiem, kas nepieciešami, lai nodrošinātu brigāžu darbu un palīdzības sniegšanu pacientiem.

NMPD ir aprēķinājis finansējumu, kāds būtu nepieciešams, lai varētu brigāžu personālam un dispečercentra mediķiem palielināt atalgojumu par 10%, un kopumā gadā būtu nepieciešami papildu 3,3 miljoni eiro.

Taujāta, vai darbinieki būtu gatavi pagaidīt līdz nākamajam gadam, kad NMPD darbinieku algām varētu tikt piešķirts valsts finansējums, Villere norādīja, ka tas ir pārrunājams ar pašiem darbiniekiem, ko patlaban dara arodorganizācijas un arī dienests. Tomēr no darbiniekiem bieži nākoties dzirdēt sarūgtinājumu tieši par to, ka jau ilgstoši trūkst skaidra plāna, iezīmētu termiņu un finanšu avota viņu atalgojumu celšanai. Iespējams, skaidrs plāns mazinātu spriedzi ne tikai dienestā strādājošo vidū, bet nozarē kopumā, piebilda Villere.

Kā ziņots, NMPD darbinieki prasa atalgojuma pieaugumu vismaz 10% apmērā jau šogad, aģentūru LETA informēja Latvijas - Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pārstāve Inga Rudzīte.

LVSADA vadība un reģionu pārstāvji bija vienisprātis par to, ka darba samaksas pieaugumu ir pelnījuši visi, kas piedalās neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā, turklāt 10% pieaugums būšot pati mazākā prasība.

Patlaban izteikti dažādi priekšlikumi par protesta akcijām, taču, lai tos apkopotu, jautājums tiks skatīts LVSADA padomes sēdē rīt, 21.martā.