Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

PĒTĪJUMS: Uzzini, ko tev nozīmēs brīvais dabasgāzes tirgus

© Ekrānšāviņš no avīzes

Lai gan pēc divām nedēļām Latvijā tiks atvērts dabasgāzes tirgus, izvēles iespējas šobrīd ir visai mazas – savu piedāvājumu ir publiskojis tikai viens tirgotājs.

Vēl pāris tuvākos mēnešus dabasgāzes saņemšanā un norēķinos nekas būtiski nemainīsies ne mājsaimniecībām, ne uzņēmumiem. Mājsaimniecības, kas nevēlēsies meklēt labāko piedāvājumu tirgū, varēs turpināt saņemt gāzi tāpat kā līdz šim un pagaidām arī par pašreizējo cenu, savukārt uzņēmumiem iesaistīšanās brīvajā gāzes tirgū obligāta būs ar 1. jūliju.

Noteikumu minimums pieņemts

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētājs Rolands Irklis uzsver, ka viss nepieciešamais gāzes tirgus atvēršanai jau ir izdarīts, turklāt pat agrāk, nekā plānots. «Ir pieņemts noteikumu minimums, lai brīvais gāzes tirgus funkcionētu un tirgotāji varētu sākt darboties,» skaidro R. Irklis. No kopumā 12 normatīvajiem aktiem, kas ir nepieciešami brīvā gāzes tirgus nodrošināšanai, deviņi ir apstiprināti, tajā skaitā Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi, Dabasgāzes tirgotāju reģistrācijas noteikumi, kas ļauj tirgū ienākt jauniem tirgotājiem. Šonedēļ paredzēts apstiprināt metodiku, kā aprēķināt dabasgāzes cenu saistītajiem lietotājiem. Jauns uzglabāšanas un sadales tarifu projekts, visticamāk, regulatorā varētu tikt iesniegts gada beigās vai nākamā gada sākumā. Pārvades pakalpojumu tarifu projektu regulators joprojām vērtē. Pēc R. Irkļa teiktā, maksimālais laiks, ko SPRK drīkst vērtēt tarifu projektu, ir četri mēneši. Savukārt Inčukalna pazemes gāzes krātuves un gāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi patlaban ir izsludināti publiskajā konsultācijā.

OIK arī gāzes tirgū?

Gatavojoties gāzes tirgus brīvlaišanai, a/s Latvijas gāze tika reorganizēta divās atsevišķās struktūrvienībās: a/s Conexus Baltic Grid, kuru saskaņā ar esošo likumdošanu ir jāpārdod vai jānodod citiem īpašniekiem, un Latvijas gāze. Conexus Baltic Grid ir nodota dabasgāzes infrastruktūra: vienotā dabasgāzes pārvades sistēma un Inčukalna pazemes gāzes krātuve, savukārt Latvijas gāze saglabā tirdzniecības pakalpojumus.

Par to, kā nākotnē apsaimniekot Inčukalna gāzes krātuvi, domas dalās. Pēc SPRK domām, Inčukalna gāzes krātuvei ir jādarbojas brīvā tirgus apstākļos, pārdodot savus pakalpojumus. Pēc R. Irkļa teiktā, Conexus Baltic Grid mudina SPRK pieņemt tādus noteikumus, kas uzliktu par pienākumu visas Inčukalna izmaksas segt lietotājiem neatkarīgi no tā, vai tie izmanto šīs krātuves pakalpojumus vai ne. R. Irklis tajā saskata līdzību ar pašlaik elektrības tirgū esošo obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu. Pēc R. Irkļa teiktā, tādējādi Conexus Baltic Grid mudina SPRK pieņemt prettiesisku lēmumu, jo regulatoram nav deleģējuma un tiesību ieviest šādu maksājumu.

Tāpat izskanējusi ideja uzlikt par pienākumu visiem tirgotājiem glabāt Inčukalnā noteiktu daudzumu gāzes, piemēram, 30% no kopējā apjoma.

Mājsaimniecībām gāzes cenu regulēs SPRK

Atšķirībā no brīvā elektrības tirgus mājsaimniecībām dabasgāze nebūs obligāti jāpērk par tirgus cenu. Ja mājsaimniecības turpinās dabasgāzi iegādāties no jau esošā tirgotāja, tad tās kā saistītie lietotāji saņems dabasgāzi par SPRK apstiprinātu cenu. Līdz 2019. gadam tiesības piegādāt gāzi saistītiem lietotājiem ir Latvijas gāzei. Tas gan nenozīmē, ka mājsaimniecībām arī 2018. gadā gāze, pērkot to no šā uzņēmuma, maksās tikpat, cik tagad. Komersantam būs tiesības mainīt tarifu, protams, saskaņojot to ar SPRK .

Taču pagaidām, kamēr Latvijas gāze nav iesniegusi jaunu tarifu projektu saistītajiem lietotājiem, uzņēmumam tā piemēro šobrīd spēkā esošo dabasgāzes cenu un sistēmas pakalpojumu tarifu, uzsver R. Irklis.

Tiesa, līdz ar gāzes tirgus brīvlaišanu, nedaudz mainīsies rēķina forma. Turpmāk rēķinā par dabasgāzi būs atsevišķi jānorāda maksa par dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu atbilstoši spēkā esošajiem dabasgāzes diferencētajiem sadales pakalpojuma tarifiem. Tāpat rēķinā dabasgāzes cena būs izteikta ne tikai tilpuma mērvienībās (kubikmetros) kā līdz šim, bet arī enerģijas vienībās (kilovatstundās). To paredz ES normatīvie akti dabasgāzes tirgus jomā.

Viens piedāvājums, divi tarifu plāni

Savukārt juridiskajām personām dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu, būs jāizvēlas, vēlākais, līdz šā gada 15. jūnijam. Ja jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums netiks noslēgts, tad līdz 2017. gada 1. jūlijam dabasgāzi tirgos esošais tirgotājs atbilstoši pašlaik spēkā esošajiem dabasgāzes tirdzniecības diferencētajiem gala tarifiem, savukārt pēc 1. jūlija - pēdējās garantētās piegādes ietvaros par regulatora apstiprinātu cenu, plus 20%. Tas tiekot darīts, lai stimulētu uzņēmumus iesaistīties brīvajā tirgū.

Tiesa, pagaidām izvēles iespējas nav necik lielas, pat neskatoties uz to, ka līdz vakardienai gāzes tirgotāju reģistrā bija reģistrējušies jau 14 tirgotāju. Daļa no tiem ir ar pieredzi elektrības tirgū, piemēram, a/s Latvenergo, SIA Enefit, a/s AJ Power Gas. Tāpat gāzes tirdzniecībai brīvajā tirgū gatavojas a/s Latvijas gāze, SIA ESK sistēmas, SIA Euro Energo Company, SIA Frenzo, SIA GEG, SIA Latvijas propāna gāze, a/s Rīgas gāze, SIA Scener, Lietuvos Duju Tiekimas, Litgas un a/s Daugavpils siltumtīkli.

Taču pagaidām tikai Latvijas gāze ir publiskojusi savu piedāvājumu uzņēmējiem, proti, uzņēmums piedāvā divus tarifu plānus - vienu ar fiksētu cenu uz sešiem mēnešiem, otru - ar mainīgu cenu, kas svārstīsies atbilstoši dabasgāzes un naftas tirgus tendencēm. Latvijas gāze informē, ka klientiem līgums par jaunajiem tarifiem ir jāparaksta līdz 15. jūnijam, lai no 1. jūlija gāzi saņemtu par jaunā tarifa nosacījumiem.

***

Gāzes tirgus atvēršana

Mājsaimniecībām iesaistīšanās brīvajā gāzes tirgū nav obligāta

• Ja mājsaimniecība nolemj nemainīt gāzes tirgotāju, tā saņem gāzi par SPRK noteiktu cenu. Līdz 2019. gada 1. janvārim gāzi par regulētiem tarifiem piegādās Latvijas gāze, vēlāk - lielākais gāzes tirgotājs Latvijā

• Ja mājsaimniecība nolemj mainīt gāzes tirgotāju, tai būs jāslēdz līgums ar jauno tirgotāju

• Mājsaimniecības varēs mainīt tirgotāju, arī atgriezties pie regulētiem tarifiem

*

Juridiskām personām iesaistīšanās brīvajā gāzes tirgū ir obligāta

• Uzņēmumiem būs jāizvēlas tirgotājs un jānoslēdz līgums ar to (vēlākais līdz 15. jūnijam)

• Tirgotājs par lietotāja izvēli informēs sadales sistēmas operatoru

• Ja uzņēmums nevēlēsies iesaistīties brīvajā gāzes tirgū, tas dabasgāzi no 1. jūlija saņems pēdējās garantētās piegādes ietvaros par cenu, kas būs par 20% dārgāka nekā SPRK apstiprinātā dabasgāzes cena

*

Dabasgāzes lietotāji Latvijā

Mājsaimniecību plītis 378 300

Mājsaimniecību apkure 53 900

Komerciālie klienti 9000

Rūpnieciskie klienti 2400

*

Robežpunkti

2017. gada 10. februāris. Tirgotāji var sākt reģistrēties dalībai gāzes tirgū (šobrīd līdz šim reģistrējušies 14)

2017. gada 3. aprīlis.

Gāzes tirgus tiek atvērts gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem, kuri var slēgt jaunus līgumus par dabasgāzes piegādēm

2017. gada 15. jūnijs. Pēdējais brīdis, līdz kuram uzņēmumiem jāizdara sava izvēle

2017. gada 1. jūlijs.

Visi uzņēmumi saņem gāzi brīvajā tirgū

Avots: EM, SPRK, Latvijas gāze