Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Aktīvāk strādās ar nelabvēlīgākā situācijā esošiem bezdarbniekiem

© F64

Darba tirgū aktīvāk iesaistīs nelabvēlīgākā situācijā esošus bezdarbniekus, tostarp ilgstošus bezdarbniekus un cilvēkus ar bēgļa vai alternatīvās personas statusu, - paredz valdībā atbalstītie grozījumi darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" pasākuma "Subsidētās darbavietas nelabvēlīgākā situācijā esošiem bezdarbniekiem" īstenošanas noteikumos.

Pēc Labklājības ministrijas (LM) paustā, kaut arī kopējā situācija darba tirgū uzlabojas, joprojām vairākām nestrādājošo iedzīvotāju grupām ir grūtības integrēties darba tirgū. Nodarbinātības valsts aģentūras dati liecina, ka reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2016.gada jūnija beigās bija 8,3%, bet ilgstošo bezdarbnieku skaits 2016.gada jūnija beigās sasniedza 30,5% no kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita, no kuriem 19,6% bija bezdarbnieki ar invaliditāti. Turklāt vairāk nekā puse no reģistrētajiem bezdarbniekiem ar invaliditāti ir ilgstošie bezdarbnieki, kuru vidējais bezdarba ilgums 394 dienas.

Lai mazinātu pastāvošo bezdarba līmeni, īpaši bezdarbniekiem ar invaliditāti, un veicinātu bezdarbnieku iekļaušanos sabiedrībā un iekārtošanos pastāvīgā darbā, nepieciešama aktīvāka bezdarbnieku iesaiste aktīvajos pasākumos, piemēram, pasākumos noteiktām personu grupām, kas paredz bezdarbnieku nodarbināšanu valsts subsidētajās darbavietās, norāda LM.

Veicot nelabvēlīgākā situācijā esošu bezdarbnieku analīzi, konstatēts, ka arī 2016.gada septembrī saglabājas augsts bezdarbnieku skaits, kuri vēlas strādāt subsidētajās darba vietās, jo dalībai projektā vēlmi izteikuši gandrīz 1879 bezdarbnieki. Veicot situācijas analīzi, secināts, ka no 2017.- 2020.gadam papildus var iesaistīt indikatīvi 655 bezdarbniekus ar invaliditāti - gadā vidēji līdz 164 bezdarbniekiem ar invaliditāti.

Jaunu darba vietu izveidei bezdarbniekiem ar invaliditāti un administrēšanai nepieciešami papildu indikatīvi 8 013 565 eiro.

Tāpat noteikumi papildināti ar jaunu mērķa grupu, paredzot, ka pasākumā var iesaistīties arī personas, kuras ieguvušas bēgļa vai alternatīvās personas statusu.