Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Cīrule: Nodokļu reforma ir ļoti nepieciešama

© F64

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ilze Cīrule apgalvoja, ka pēc pirmās gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas dienas ir redzams, ka Latvijā ir ļoti nepieciešama nodokļu reforma.

1. marts bija pirmā diena, kad VID varēja iesniegt gada ienākumu deklarācijas. Vairāki cilvēki saskārās ar elektroniskās deklarēšanās sistēmas (EDS) problēmām un deklarāciju nevarēja iesniegt. I. Cīrule apgalvo, ka šobrīd problēma jau ir atrisināta.

I. Cīrule atvainojas par sagādātājām neērtībām un atzīst: "Nebijām sagatavojušies tik lielam pieslēgumu skaitam. Mēs bijām gatavojušies, ka pieslēgumu skaits būs lielāks nekā ikdienā, bet nebijām plānojuši, ka tas būs tik liels. Ir nedaudz nesaprotami, kāpēc cilvēki tieši pirmajā dienā gribēja iesniegt deklarāciju, ja to var darīt vēl vismaz trīs mēnešus."

Kā vienu no iemesliem viņa min to, ka lielai daļai iedzīvotāju ir ļoti svarīgi pēc iespējas ātrāk atgūt līdzekļus par attaisnotajiem izdevumiem. Pat ja tie ir tikai 30 eiro. I. Cīrule norāda, ka šī tendence ir satraucoša un liecina par nabadzību. Viņa uzsver, ka šāds gadījums apstiprina, ka Latvijā ir nepieciešama nodokļu sistēmas reforma.

I. Cīrule arī uzskata, ka ir jāveic viss nepieciešamais, lai pēc iespējas ātrāk pārietu tikai uz EDS un būtu mazākas rindas VID apkalpošanas centros.

Taujāta par VID gatavību nodokļu reformas ieviešanas gadījumā, I. Cīrule atzīst, ka dienests ir gatavs veikt nepieciešamās darbības, lai viss strādātu atbilstoši. Viņa min, ka vislielākās grūtības paredzamas ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) izmaiņām, jo IIN ir gan diferencētās nodokļu likmes un citi aspekti, kur vajadzēs meklēt algoritmus, lai to veiksmīgi aprēķinātu.

VID vadītāja atzīst, ka nodokļu slogam vajadzētu kļūt mazākam un konkurētspējīgākam ar citām valstīm. Pēc nodokļu reformas ieviešanas, iespējams, būs izdevīgāk arī uzrādīt patiesos ienākumus nevis piekopt ēnu ekonomiku, vēsta I. Cīrule.

Taujāta par VID darba vietu un amatu skaita optimizāciju, I. Cīrule skaidro, ka šogad ir paredzēts likvidēt vairāk nekā 300 amatu VID struktūrā. Tas ir saistīts ar elektronisko sistēmu uzlabošanu un revīziju iekšējā struktūrā, kur atklājusies darbavietu dublēšanās.