Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

''SEB'': Trešdaļai iedzīvotāju pensijas vecumā draud nabadzība

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" "SEB" bankas pārstāve Kristīne Lomanovska atzina, ka trešdaļai sabiedrības draud nabadzība pensijas vecumā.

K. Lomanovska apgalvoja, ka ir jūtamas bažas par to, cik daudz cilvēki ir spējīgi paši veidot uzkrājumus. Aptuveni 65% no Latvijas iedzīvotājiem nespēj veikt uzkrājumus, jo viņu finansiālais stāvoklis nav pietiekami labs.

Kā viens no risinājumiem ir diskusijas uzsākšana ar valdību, lai šo situāciju risinātu. K. Lomanovska min, ka līdzīga situācija ir arī citās pasaules valstīs, bet, piemēram, Lielbritānijā un Turcijā ir izveidota speciāla iemaksu sistēma, kas paredz, ka 3% no algas aiziet konkrētā cilvēka pensiju uzkrājumā.

Taujāta par topošās nodokļu reformas ietekmi uz pensijām, K. Lomanosvka atzīst, ka šobrīd vēl ir grūti spriest, jo nav zināmas visas detaļas.

Bankas pārstāvjus satrauc arī tas, ka ir kritušās iedzīvotāju zināšanas par pensiju līmeņiem un uzkrājumiem. Tās vajadzētu uzlabot, kā arī bankas pārstāvji vēlētos, lai tiktu pieņemts likums, kas ļauj mantot pensiju fondā uzkrāto naudu.