Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Lembergs: Nodokļu politikas izmaiņu jautājumā nav saņemts piedāvājums, kuru apspriest

© F64

Latvijas Lielo pilsētu asociācija no Finanšu ministrijas (FM) nav saņēmusi dokumenta projektu par plānotajām nodokļu politikas izmaiņām, līdz ar to arī asociācijai šajā jautājumā pašlaik nav ko apspriest, - tā šodien savā iknedēļas preses konferencē paziņoja Ventspils mērs un pašreizējais Latvijas Lielo pilsētu asociācijas prezidents Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Lielo pilsētu asociācija nav saņēmusi no FM nevienu raksta galu par nodokļu politikas izmaiņām un to tautsaimniecisko ietekmi. Mēs varam runāt un analizēt tikai tad, kad ir oficiāls dokuments vai dokumenta projekts," norādīja Lembergs. Viņš skaidroja, ka pilnvērtīgi iespējams apspriest tikai pašu dokumenta projektu, nevis tā prezentāciju. Runājot salīdzinājumos, Ventspils mērs norādīja, ka arī diplomdarba aizstāvēšanas procesā vispirms top pats darbs, un tikai pēc tam tā aizstāvēšanas runa jeb prezentācija.

Lembergs skaidroja, ka Latvijas Lielo pilsētu asociācija no FM sagaida dokumentu, kurā būtu izanalizēta esošā situācija nodokļu jomā, izklāstīts piedāvājums, aprakstītas stiprās un vājās puses un sagaidāmie tautsaimnieciskie rezultāti pa gadiem, teritoriāli, pa nozarēm u.tml.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija arī neesot saņēmusi dokumentus ar priekšlikumiem ne no Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK), ne no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK). "Vienīgie, kas iesniedza [priekšlikumus], un tas notika vakar, bija Latvijas Banka," norādīja Lembergs.

"Tā ka šobrīd nav, par ko runāt, jo jūs nedrīkstat izraut no konteksta kaut kādu vienu jautājumu," rezumēja Lembergs.

Kā ziņots, FM nodokļu reformai piedāvā samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

FM piedāvā reformēt darba spēka nodokļus, ieviešot IIN likmi 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā nosakot IIN likmi 23% apmērā. FM arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro, kā arī atcelt solidaritātes nodokli. FM piedāvājums paredz noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu no 0 līdz 300 eiro, proti, 0 neapliekamais minimums būtu pie atalgojuma 1350 eiro, bet 300 eiro - pie minimālās algas.

FM rosina arī noteikt sociālo nodokli atalgojumam līdz 52 400 eiro gadā parastajā režīmā, no 52 400 eiro līdz 85 400 eiro gadā netiek piešķirti īstermiņa pabalsti, bet virs 85 400 eiro gadā - nav jāmaksā. Tāpat rosināts noteikt 20% UIN sadalītajai peļņai.