Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Koalīcija vienojas atbalstīt CETA

© f64

Valdošās koalīcijas deputāti vienojās par atbalstu Visaptverošajam ekonomikas un tirdzniecības nolīgumam starp Eiropas Savienību (ES) un Kanādu jeb CETA.

Saeima šonedēļ lems par CETA ratificēšanas likumprojektu galīgajā lasījumā, un valdošās koalīcijas deputāti to atbalstīs, šodien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Politiķiem ir neviennozīmīgs vērtējums par šo nolīgumu. Opozīcijas deputāti no "Saskaņas", Latvijas Reģionu apvienības un "No sirds Latvijai" rosinās Saeimu ceturtdien lemt par uzdevumu valdībai veikt izvērtējumu par CETA ietekmi uz Latvijas ekonomiku, vidi, kā arī iedzīvotāju veselību, labklājību un dzīves kvalitāti.

CETA nolīgumu Eiropas Savienība un Kanāda parakstīja 2016.gada 30.oktobrī, savukārt 2017.gada 15.februārī to atbalstīja Eiropas Parlaments. Saeimā sākta nolīguma ratifikācija.

Nolīgums veicinās ES un Kanādas savstarpējo tirdzniecību, radīs jaunas darbavietas, veicinās ekonomisko izaugsmi un sniegs jaunas iespējas uzņēmumiem. Nolīgums paredz ne tikai muitas nodokļu likvidēšanu, bet arī virkni citu noteikumu tirdzniecības atvieglošanai, vienlaikus saglabājot ES pārtikas drošuma, sociālos un vides aizsardzības, kā arī citus standartus.

Latvijas Arlietu ministrija uzskata, ka nolīgums uzlabos tirdzniecības nosacījumus starp Kanādu, ES un tās dalībvalstīm, tādējādi paverot plašākas tirdzniecības iespējas arī Latvijas preču un pakalpojumu eksportētājiem.

Tirdzniecības kopējais apgrozījums ar Kanādu 2015.gadā palielinājās par 1,8%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Kanādu sasniedza 34,8 miljonus eiro, savukārt imports - 25,1 miljonu eiro. Latvijas preču eksports uz Kanādu joprojām veido mazāk nekā 1% no Latvijas kopējā eksporta.