Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Solidaritātes nodokļa maksātāju skaits pērn audzis par 6,7%

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Pērn solidaritātes nodokļa ieņēmumu plāns pārsniegts par 10,1%, savukārt solidaritātes nodokļa maksātāju skaits audzis par 6,7%, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija.

FM bija plānojusi, ka pērn solidaritātes nodokļi tiks iekasēti 23,47 miljonu eiro apmērā, tomēr faktiski tika iekasēti 25,84 miljoni eiro, kas ir par 10,1% vairāk nekā plānots.

Tāpat ministrijā informēja, ka par 6,7% audzis solidaritātes nodokļa maksātāju skaits. 2016.gada desmit mēnešos 3402 personām kopējie ienākumi no algota darba pārsniedza 48 600 eiro, kas salīdzinājumā ar 2015.gada desmit mēnešiem ir par 6,7% vairāk.

Pilnu informāciju par visā 2016.gadā aprēķināto solidaritātes nodokli būs iespējams iegūt šā gada martā.

Jau ziņots, ka Solidaritātes nodokļa likums stājās spēkā 2016.gada janvārī. Solidaritātes nodokli piemēro darba ņēmēju atalgojuma daļai, kura pārsniedz VSAOI griestus.

Ieviešot šo likumu, tika skaidrots, ka likuma mērķis ir mazināt nodokļu regresivitāti darba ņēmējiem, pašnodarbinātajiem ar augstāku ienākumu līmeni, vienlaikus nodrošinot valsts pamatbudžeta ieņēmumus iedzīvotāju sociālās aizsardzības un nevienlīdzības mazināšanas pieaugošo vajadzību finansēšanai.

Uzņēmēju organizācijas aicinājušas solidaritātes nodokli atcelt. Vairāki uzņēmumi un darba ņēmēji apstrīdējuši solidaritātes nodokļa ieviešanu arī konstitucionālajā tiesā, un Satversmes tiesa ierosinājusi vairākas lietas par atsevišķu Solidaritātes nodokļa likuma normu atbilstību Satversmei.