Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Sperti pirmie soļi uz Baltijas valstu gāzes tirgu integrāciju

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Baltijas valstu dabasgāzes sistēmu operatori ir vienojušies īstenot tā dēvēto jaudas netiešās piešķiršanas modeli, kas kļūs par pirmo soli ceļā uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gāzes tirgu integrāciju, otrdien paziņoja Lietuvas uzņēmuma "Amber Grid" pārstāvji.

Līgumu par jaudas netiešās piešķiršanas modeļa īstenošanu parakstījuši "Amber Grid", Latvijas uzņēmums "Conexus Baltic Grid" un Igaunijas "Elering", informē "Amber Grid".

"Jaudas netiešās piešķiršanas metode nozīmē, ka īstermiņa pārrobežas pārvades jaudas tiks piešķirtas gāzes biržas platformā vienlaikus ar gāzes daudzumu, kas gāzes biržā tiek pārdots Baltijas valstu tirgū," lasāms "Amber Grid" paziņojumā.

"Amber Grid" stratēģiskās plānošanas vadītājs Dans Januļonis ziņu aģentūrai BNS teica, ka "tam vajadzētu uzlabot konkurences situāciju Baltijas valstu gāzes tirgū un palīdzēt nodrošināt optimālas cenas patērētājiem un gāzes plūsmu starp Baltijas valstīm".

"Tas būs pirmais solis Baltijas valstu gāzes tirgus integrācijā," viņš piebilda.

Januļonis sacīja, ka jauno modeli plānots ieviest līdz vasarai.

Baltijas valstu premjerministri pērn decembrī parakstīja deklarāciju par vienotā reģionālā gāzes tirgus attīstību. Procesa gaitā "Amber Grid" un pārējie Baltijas valstu gāzes pārvades sistēmu operatori koordinēs principus un noteikumus līdzsvarošanai, tirdzniecībai un citiem vairumtirdzniecības tirgum nozīmīgiem aspektiem.

Gaidāms, ka vienotais Baltijas valstu gāzes tirgus sāks darboties 2020.gadā. Plānots, ka pēc tam, kad būs izbūvēts gāzes cauruļvads starp Igauniju un Somiju, arī Somija pievienosies kopīgajam tirgum.