Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pašvaldības nav gatavas finansēt "Māras zemes" tērpus tikai no sava budžeta

© Inga Nestere/ f64 photo agency

Šodien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē pašvaldību pārstāvji vienojās, ka neatbalstīs īpašo tērpu izveidi un finansēšanu Dziesmu un deju svētku uzvedumam "Māras zeme" tikai no pašvaldību līdzekļiem.

LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis teica, ka pašvaldību vadītāji nav gatavi finansēt tērpus, kurus varēs izmantot tikai vienu reizi un no tiem ilgtermiņā nebūs ieguvuma.

Viņš skaidroja, ka ir nepieciešams cits veids, kā šo situāciju atrisināt, jo tērpu finansēšana būs dārga un tai nevajadzētu gulties tikai uz pašvaldību pleciem.

Jaunsleinis skaidroja, ka viens no variantiem varētu būt finansēt tērpu izgatavošanu gan no pašvaldību, gan valsts budžeta. Tāpat viņš pieļauj, ka varētu apsvērt iespēju tērpus izgatavot par mazākām izmaksām.

Tiekoties kārtējā Zemgales plānošanas reģiona (ZPR) Attīstības padomes sēdē, arī reģiona pašvaldību vadītāji nolēmuši neatbalstīt tērpu iegādi uzvedumam, aģentūra LETA uzzināja Bauskas novada pašvaldībā.

Ar ZPR pašvaldību pārstāvjiem tikās Latvijas nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Signe Pujāte un viens no lieluzveduma mākslinieciskajiem vadītājiem Jānis Ērglis.

Daudzi pašvaldību vadītāji norādījuši, ka vairāku gadu garumā saplānojuši tautas tērpu atjaunošanu kolektīviem pēc iepriekšējiem standartiem un paredzējuši tam finanšu līdzekļus. Piemēram, Bauskas novada pašvaldībai šādu tērpu izgatavošana izmaksās vairākus desmitus tūkstošus eiro. Savukārt pašlaik tiek prasīts kaut kas pavisam cits - jauna koncepcija, jauni tērpi.

Pašvaldību vadītāji arī norādījuši, ka tie nebūt nav vienīgie izdevumi, kas saistīti ar dalību svētkos 2018.gadā. Turklāt Latvijas simtgades kontekstā nevalstiskās organizācijas īsteno virkni iniciatīvu un to īstenošanai atbalstu prasa pašvaldībām.

ZPR vadītāji savstarpēji vienojās, ka neatbalstīs jaunu tērpu iegādi un rosināja LNKC pārskatīt svētku koncepciju.

LETA jau ziņoja, ka pastāvēja iecere nākamajos Dziesmu un deju svētkos, kas norisināsies 2018.gadā no 30.jūnija līdz 8.jūlijam, līdztekus jau ierastajiem svētku pasākumiem organizēt latviešu tautastērpu skates uzvedumu. Šā brīža svētku iecere paredz, ka skatītājiem tiktu piedāvāts apmeklēt kopumā trīs deju lieluzveduma "Māras zeme" un trīs svētku noslēguma koncerta "Zvaigžņu ceļā" priekšnesumus.

Šodien jau LPS Izglītības un kultūras komitejas sēdē kā viens no jautājumiem tika izskatīts Latvijas Nacionālā kultūras centra ierosinājums par lieluzvedumu "Māras zeme" un īpaši šim pasākumam nepieciešamajiem tērpiem. Ierosinājuma pamatā ir aicinājums pašvaldībām finansiāli atbalstīt šī lieluzveduma norisei iecerēto deju kolektīvu svētku tērpu iegādi - auduma iegādi un tērpu šūšanu. Patlaban pasākuma organizatori esot iecerējuši, ka audums tiks iegādāts ārvalstīs.

Tomēr LPS komitejā izskanēja virkne iebildumu šim ierosinājumam, tāpēc tika nolemts jautājumu rūpīgi izvērtēt LPS Domes sēdē pēcpusdienā.