Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Demogrāfiskās situācijas uzlabošanai apsver izmaiņas pensiju sistēmā

© F64

Lai atbalstītu ģimenes ar bērniem, Demogrāfisko lietu centrs varētu rosināt veikt izmaiņas pensiju sistēmā, īstenot papildu atbalsta veidus ģimenēm ar bērniem, kā arī pilnveidot iedzīvotāju prasmes ģimenes jautājumos.

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija šodien pārrunāja Demogrāfisko lietu centra paveikto, kā arī šogad iecerētos darbus. Gan apakškomisiju, gan centru vada deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Runājot par šogad iecerētajiem darbiem, tika minēta programma ģimeņu ar bērniem atbalstam "Māras solis". Deputāti arī iepriekšējos gados ir diskutējuši par šādu programmu, paužot, ka to būtu jāsāk realizēt līdz Latvijas valsts simtgadei, proti, 2018.gadā, lai dotu ieguldījumu un radītu drošu pārliecību par nākotni ģimenēm ar bērniem.

Sagatavojot programmu "Māras solis", centra eksperti iecerējuši strādāt, lai pilnveidotu atbalsta sistēmu vecākiem līdz bērna 1,5 gada vecumam, atbalstu ģimenes un darba dzīves saskaņošanai, kā arī pievērst uzmanību tam, lai katrs bērns augtu ģimenē.

Ģimenes un darba dzīves saskaņošanai svarīga ir pirmsskolas izglītības pieejamība, elastīgs darba laiks un citi pasākumi, skaidroja Demogrāfisko lietu centra koordinatore Ieva Kārkliņa. Tāpat plānots strādāt pie citiem jautājumiem, piemēram, korekcijām pensiju sistēmā, bērnu interešu aizsardzības sociālā riska ģimenēs, ģimenēs ar "zemām pamatprasmēm", kā arī būtiski ir papildu atbalsta veidi daudzbērnu ģimenēm, kā arī specifiski atbalsta veidi, ja bērnu audzina viens pieaugušais.

Diskutējot par pensiju sistēmas izmaiņām, deputāti minēja ideju par agrāku pensionēšanos atkarībā no bērnu skaita.

Savukārt biedrības "Asociācija Ģimene" pārstāvji vaicāja par atbalstu ģimenēm ar "zemām pamatprasmēm" un to, vai programma paredzētu apmācības iespējas par ģimenēm aktuāliem jautājumiem. Šajā kontekstā Parādnieks atgādināja par Tieslietu ministrijas izstrādāto pirmslaulību apmācības programmu, par kuru bija dažāda reakcijas sociālajos tīklos, tomēr sociālie darbinieki un cilvēki "novērtēja kā labu esam" pēc pilotprojekta īstenošanas dažādās pašvaldībās. Līdz ar to ir pašsaprotami, ka programma tiks turpināta, piebilda Parādnieks.

Kā ziņots, Demogrāfijas apakškomisija 2015.gada nogalē pauda viedokli, ka valdībai būtu jāīsteno visaptveroša valsts atbalsta programma ģimenēm ar bērniem. Parādnieks toreiz apakškomisijas sēdē stāstīja par ieceri izveidot mērķtiecīgu valsts atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem, kas veidojama un realizējama līdz Latvijas simtgadei. Šādu programmu varētu nosaukt ''Māras solis''.