Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

JAUNS UZŅĒMĒJS: Latvijas smaržām piešķir pasaules vērienu

© F64

Dambriežu spiras – izlasot šo vārdu salikumu, iespējams, daudzi pirmajā brīdī sarauks degunu. Taču Jānis Trekteris šo dabā atrodamo materiālu pārvērtis par mājas atsvaidzinātāju un ar šo produktu (radīti vairāki aromātu veidi) startējis biznesa vidē. Paralēli jaunuzņēmuma attīstībai otra viņa darbības niša ir fotografēšana – šajā jomā uzkrāta desmit gadu pieredze. Šobrīd viņa dienas ir ļoti piesātinātas, un par to Jānis ir priecīgs – savā jaunības maksimālismā viņš grib savu enerģijas lādiņu iztērēt lietderīgi.

Jāpiebilst, ka atsvaidzinātāji Releaf nav viņa pirmais biznesa projekts. Neliels ieskats biznesa virtuvē gūts arī, caur platformu Eeglite.lv organizējot Ziemassvētku eglīšu tirdzniecību internetā. Lai arī konkurence šajā segmentā bija ļoti sīva, Jānis projektu vērtē kā izdevušos, turklāt daļa no ienākumiem (viens eiro no katras pārdotās eglītes) tiks ziedota Latvijas Bērnu fondam.

Ir, ar ko lepoties

Šim projektam gan bija sezonāls raksturs, un Jānis jau paralēli ķērās pie vēl vienas idejas realizēšanās dzīvē - pavisam nesen Jāņa vadītais jaunuzņēmums SIA Picbox uzsācis ekoloģisku gaisa atsvaidzinātāju ražošanu - Releaf. «Kā fotogrāfs daudz laika pavadu dabā, un redzētais ļauj secināt, ka mūsu daba ir ļoti daudzveidīga, bagāta, tostarp dažādām smaržu niansēm. Mums ir, ar ko lepoties, un, veicot izpēti, sapratu, ka ir vērts šīs Latvijas dabas smaržas parādīt visai pasaulei,» biznesa idejas aizmetņus pamato Jānis.

Viņš stāsta, ka radītais produkts ir herbārija tipa atsvaidzinātājs. Tie tiek veidoti no dabiskiem izejmateriāliem, kuri tiek ievākti Latvijas mežos Ķemeru nacionālā parka tuvumā un tad saglabāti sausā veidā, neveicot to pārstrādi un tādējādi saglabājot to dabisko izskatu un smaržu. Kā galvenās izejvielas atsvaidzinātāju izveidē tiek izmantotas priežu skujas un čiekuri, siens, bērzu lapas, upeņu lapas, kā arī dambriežu spiras - tās tiek iegūtas no vietējā uzņēmuma SIA Aitiņlauvas. Lai aromātu padarītu ilgnoturīgu, tajos tiek pievienotas arī dabiskās ēteriskās eļļas. Jaunais uzņēmējs skaidro, ka, atverot iepakojumu, aromāta noturība ir līdz vienam mēnesim.

Komandā ir spēks

Kā zināms, viens nav karotājs, un arī Releaf izveidē palīdzēja domubiedri, tajā skaitā biznesa partneris Kārlis Hiršs un kvalificēts biologs. Releaf rozīnīte ir ne tikai unikālie aromāti, bet arī dizains - produkts noteikti neatgādina tradicionālos atsvaidzinātājus. Tas var kļūt pat par savdabīgu interjera elementu. Jānis ir pateicīgs visai komandai par ieguldījumu, jo, viņaprāt, ideja aizrāvusi ne tikai viņu, bet arī pārējos komandas biedrus, tāpēc visi strādājuši ar maksimālu atdevi. Jānis paldies saka arī saviem tuvākajiem, kas palīdzējuši ar starta kapitālu, arī pats ieguldīja savus ietaupījumus, pat nācies pārdot savu auto. Ticība un pārliecība par savas biznesa idejas dzīvotspēju motivējusi iesākto pārvērst taustāmā produktā.

Platforma iesācējiem

Šobrīd produktu ir iespējams iegādāties Kickstarter platformā, kur uzņēmums plāno piesaistīt papildu finansējumu un investorus apjomīgākas ražošanas uzsākšanai. Kā skaidro Jānis, Kickstarter tika izvēlēts, balstoties uz vairākiem apsvērumiem: pirmkārt, caur šo platformu produkts iegūst vispasaules vērienu, otrkārt, «tā ir ideāla platforma cilvēkiem, kuriem ir ideja, bet nav finansējuma vērienīga biznesa uzsākšanai. Ir jārada prototips. Savukārt klienti var rezervēt preci, pirms tā ir saražota. Un uzņēmējs redz, vai par viņa preci ir interese vai nav. Ja nav sasniegts preces pasūtīšanas vēlamais apjoms, cilvēki saņem naudu atpakaļ un preci nemaz nesāk ražot. Tas ļauj izvairīties no lieliem zaudējumiem».

Galva pilna ideju

Picbox valdes priekšsēdētājs Releaf starta posmu vērtē atzinīgi - produkts ir pamanīts, tas izpelnījies cilvēku uzmanību. Vienlaikus jaunais uzņēmējs atzīst, ka vajadzējis vēl rūpīgāk izpētīt produkta mērķauditoriju un tas ir šā brīža aktuālākais un vienlaikus grūtākais uzdevums.

Ir iecere, ka atsvaidzinātājus nākotnē varētu nopirkt arī Latvijas ekoveikalos, tāpat plānots attīstīt ekoloģisko gaisa atsvaidzinātāju līniju automašīnām un papildināt smaržu segmentu ar jauniem, specifiskiem aromātiem.

Lai arī Releaf virzīšana tirgū un attīstīšana Jāņa dienaskārtībā ir būtiskākā prioritāte, viņš nav aizmirsis arī savu otru sirds nodarbi - fotografēšanu. Papildus tam viņš atrod arī iespēju piestrādāt par individuālo treneri. «Man patīk strādāt, turklāt, pamainot sfēru, es savā ziņā atpūšos no citām savas darbības jomām,» spriež Jānis, piebilstot, ka galvā tiek ģenerētas jau citas biznesa ieceres. Jānis arī akcentē, ka laiska atpūta šobrīd viņam neder - vispirms ir jānostabilizējas dzīvē.