Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

ABSURDS: "Limbažu siers" pienu iepērk Vācijā

© Egons Ansbergs, F64 Photo Agency

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Limbažu siers" ir spiests iepirkt pienu Vācijā, jo vietējie zemnieki dod priekšroku produkta realizācijai Polijā, kur pēc tā ir pieprasījums un par pienu var saņemt augstāku cenu, klāsta kompānijas valdes priekšsēdētājs Ēvalds Putniņš.

Viņš sacīja, ka daļa zemnieku izvēlas realizēt pienu uzpircējiem Polijā, kuri par to piedāvā augstāku cenu, nevis sadarboties ar vietējiem pārstrādes uzņēmumiem. Šī iemesla dēļ "Limbažu piens" ir problēmas nodrošināt nepieciešamo izejvielas apmēru Latvijā un nākas iepirkt pienu Vācijā.

"Pērku šobrīd pienu Vācijā tikai tāpēc, ka Latvijas zemnieki savu pienu ved prom uz Poliju. Šobrīd man pienu ir lētāk atvest no Vācijas. Šāda situācija ir katru gadu pavasarī. Man neizdodas pārliecināt zemniekus, ka jāparakstās uz ilgtermiņa sadarbību, uz gadu, vismaz pusgadu. Tas nevienu neinteresē, interesē īstermiņa peļņa," pauda Putniņš.

Latvijas Holšteinas šķirnes lopu audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ieva Rutkovska aģentūrai LETA apstiprināja, ka daļa Latvijas zemnieku izvēlas realizēt pienu Polijā, jo tur viņiem piedāvā augstāku cenu par pienu. Taču iemesls, kāpēc šāda situācija ir izveidojusies, esot arī piena pārstrādes sektora līdzšinējā attieksme pret zemniekiem. "Kā tas ir iespējams, ka viens un tas pats piena pārstrādes uzņēmums augustā zemniekam var maksāt 18 centus par pienu, bet jau septembrī, oktobrī un novembrī 30 centus? Tikai tāpēc, ka beidzot ir parādījusies konkurence. Kad konkurences par pienu nebija, tas pats uzņēmums šādu cenu nemaksāja. Tiklīdz ir konkurence, tā uzreiz var maksāt," teica Rutkovska.

Viņa piebilda, ka piena iepirkuma cenas ietekmē pieprasījums pēc piena. Kad Latvijā Krievijas embargo dēļ bija izveidojusies piena pārprodukcija, vietējie piena pārstrādes uzņēmumi maksāja vienlīdz zemas iepirkuma cenas visiem zemniekiem, arī saviem ilgtermiņa sadarbības partneriem, kuri pienu iepriekš godprātīgi realizēja Latvijā un neizveda uz ārvalstīm.

Jau vēstīts, ka 2015.gadā "Limbažu siers" strādāja ar 8,222 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 60,7% un bija 233 707 eiro.

"Limbažu siera" pamatkapitāls ir 3 370 796 eiro. "Limbažu siers" ir akciju sabiedrība, tādēļ tam nav Uzņēmumu reģistram jāsniedz ziņas par īpašniekiem.