Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pētījums: 74% uzņēmēju negribētu dot darbu patvēruma meklētājiem

© f64

Kopumā Latvijas uzņēmējdarbības vidē pret patvērumu meklētājiem no Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas dominē noraidoša attieksme – 74% uzņēmēju patvērumu meklētājiem drīzāk nevēlas piedāvāt darbu. Salīdzinoši lielāku pretimnākšanu patvēruma meklētājiem izrāda lielie un vidēji lielie uzņēmumi, no kuriem darbu patvēruma meklētājiem būtu gatavi piedāvāt puse uzņēmēju.

Jo lielāks uzņēmums, jo vairāk gatavs pieņemt darbā patvēruma meklētājus. Atsaucīgākie ir lielie uzņēmumi (ar 250 un vairāk darbiniekiem) - 56% būtu gatavi piedāvāt darbu arī patvēruma meklētājam. Salīdzinoši atsaucīgi ir arī vidēji lieli uzņēmēji (ar 50 - 249 darbiniekiem) - 41% būtu gatavs dot darbu. Vidēji mazo uzņēmumu kategorijā (10 - 49 darbinieki) darbu bēgļiem būtu gatavi nodrošināt 29% uzņēmēju, bet mazo uzņēmēju (līdz 10 darbiniekiem) vidū - 14%.

“Redzam, ka darbaspēka meklēšana uzņēmējiem ir problēma, jo pētījumā arī atklājām, ka 66% uzņēmēju pašreizējā situācijā Latvijā uzņēmumam vajadzīgā darbaspēka pieejamību vērtē kā sliktu. Vienlaikus gan jāsaprot, ka demogrāfisko apstākļu rezultātā tuvākajos gados darbaspēka pieejamība noteikti neuzlabosies, tādēļ jālūkojas, kā varam pēc iespējas vairāk cilvēku iesaistīt darba tirgū. Šādā kontekstā bēgļu iesaiste darba tirgū ir svarīga, tomēr kopējais patvērumu meklētāju skaits Latvijā ir ļoti mazs, savukārt uzņēmējiem trūkst šādas pieredzes, līdz ar to uzņēmēju piesardzība šajā jautājumā ir saprotama. Vienlaikus gan nepārsteidz tas, ka iespējai piedāvāt darbu patvēruma meklētājiem daudz atvērtāki ir lielie uzņēmumi, jo tajos ir vieglāk piedāvāt tādu darbu, kurā varētu iztikt bez plašām valodas zināšanām,” saka bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Atsaucīgākie pret patvēruma meklētājiem Latvijā ir ražotāji - darbu bēgļiem gatavs sniegt katrs ceturtais ražošanas uzņēmums. Pakalpojumu un tirdzniecības nozarē darbu bēgļiem gatavi nodrošināt attiecīgi 15% un 14% uzņēmēju. Savukārt būvniecībā dot darbu bēgļiem būtu gatavi 11% uzņēmēju.

Reģionālā līmenī vislielākās iespējas patvēruma meklētājiem ir Vidzemē un Zemgalē - darbu bēgļiem katrā no reģioniem gatavi piešķirt 26% uzņēmēju. Savukārt Kurzemē un Pierīgā - 16%. Sliktākās izredzes tikt pie darba patvēruma meklētājiem ir Rīgā un Latgalē, attiecīgi bēgļus gatavi nodarbināt 14% un 6% uzņēmēju.

Pētījumā aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji, kas atklājuši savu viedokli par ekonomisko stāvokli valstī, nozarē un uzņēmumā. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS. Pētījumā savu viedokli pauduši ražotāji, tirgotāji, būvnieki un pakalpojumu sniedzēji no visiem Latvijas reģioniem.