Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Decembris dāvā rekordu Rīgas brīvostai

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Ar pagājušā gada decembrī Rīgas brīvostas termināļos kopā pārkrautajiem 3,7 miljoniem tonnu kravu uzstādīts 2016. gada rekords.

Kravu apgrozījuma pieaugumu decembrī nodrošinājuši 1,6 miljoni tonnu vienā mēnesī pārkrauto ogļu. To noteica augsta ogļu cena pasaulē un sals Krievijā, kas lika pārvirzīt uz Rīgu ogles, ko vairs nespēja apstrādāt Krievijas Tālo Austrumu ostas. Rezultātā decembrī pārkrauto kravu apjoms pārsniedza novembra rādītāju pat par 27,6%. 2016. gada laikā Rīgas ostā pārkrauti 13,3 miljoni tonnu ogļu un kuģi no Rīgas ar oglēm devušies uz 22 dažādu valstu ostām.

Ogles devušas vairāk nekā 1/3 daļu no kopējā kravu apgrozījuma, kas 2016. gadā fiksēts 37,1 miljona tonnu līmenī. Tas par trim miljoniem tonnu jeb 7,5% atpaliek no 2015. gadā sasniegtā, bet tomēr bijis trešais labākais gads ostas pastāvēšanas vēsturē. Proti, 2016. gads pēc kravu apgrozījuma atpaliek vienīgi no 2014. un 2015. gada, kad caur ostu tika nosūtīts rekordliels energoresursu kravu daudzums.

Lielākais kritums 2016. gadā reģistrēts lejamkravu segmentā. Naftas produktiem, kuri veido 99% no šā segmenta kravām, apgrozījums samazinājies par 23,1%, un ostas termināļos kopā apstrādāts 8,1 miljons tonnu naftas produktu. Lielākais īpatsvars Rīgā pārkrauto kravu kopapjomā bija beramkravām ar 22,4 miljoniem tonnu. Šajā segmentā sarukums tikai par 3,7%, kas mīkstināja lejamkravu apjoma samazināšanās ietekmi. Ogles devušas gandrīz 60% no beramkravu kopapjoma, bet jāatzīmē arī minerālmēsli, kuru apgrozījums turpināja palielināties līdz 2,8 miljoniem tonnu minerālmēslu, kas ir augstākais gada apgrozījuma rādītājs šīm kravām ostas pastāvēšanas vēsturē. Tāpat jauns rekords 1,3 miljonu tonnu apjomā reģistrēts labības produktu kravām, kur gada pieaugums pat par 23,6%.

Ģenerālkravu segmentā apstrādāti 6,5 miljoni tonnu ar gada pieaugumu par 5,1%. To nodrošinājušas galvenokārt konteinerkravas. 2016. gadā caur Rīgas ostu nosūtīts 385,9 tūkstoši TEU vienību konteinerkravu, kas ir par 8,6% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Pārskats par kravu sadalījuma izmaiņām parāda, ka atkāpšanos uz kopumā zemāku pārkrauto kravu līmeni mīkstina pozitīvi vērtējamais fakts, ka pārējo kravu kopapjoms ir palielinājies par 4,6%, tādējādi pakāpeniski diversificējot un līdzsvarojot dažādu kravu veidu pārkraušanu Rīgas ostā, kā arī mazinot atkarību no Krievijas tranzīta kravām.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks ostas 2016. gada darbu ar kravām rezumē šādi: «Ņemot vērā ģeopolitiskos apstākļus, situāciju pasaules tirgos un kravu apgrozījuma kritumu visā reģionā, Rīgas ostas darbs 2016. gadā ir bijis veiksmīgs. Neskatoties uz pesimistiskajām prognozēm gada sākumā un dažādiem paziņojumiem par Krievijas tranzītkravām, plānotā 10% kravu samazinājuma vietā osta gadu ir noslēgusi tikai ar 7,5% kravu kritumu. Gada beigās pārkrauto ogļu apjoms ir atgriezies 2014. un 2015. gadu līmenī un pat sasniedzis rekordaugstus rādītājus. Tas ļauj arī uz 2017. gadu raudzīties pietiekami optimistiski.»

2016. gads Rīgas ostai ir bijis veiksmīgs pasažieru apkalpošanas jomā. Ostā ir apkalpoti 582 tūkstoši pasažieru, kas ir par 10,5% vairāk nekā pagājušajā gadā. Ir pieaudzis gan pasažieru skaits Tallink prāmju līnijā, gan kruīza pasažieru skaits. Decembra mēnesī Ziemassvētku sezonā Rīgas ostu apmeklēja vēl viens kruīza kuģis. Tādējādi kopā 2016. gadā Rīgā ir piestājuši 63 kruīza kuģi, atvedot 71 tūkstoti jeb par 3,3% kruīza pasažieru vairāk nekā iepriekšējā gadā. Decembrī no Rīgas ostas Tallink prāmju līnijā atsāka kursēt otrais prāmis Romantika, nodrošinot prāmju satiksmi katru dienu. Līdz ar to arī nākamgad tiek prognozēts būtisks pasažieru skaita pieaugums Rīgas ostā.