Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Reirs: Pilnībā atcelt IIN pensijām neizdosies

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Pilnībā atcelt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) pensijām neizdodies, bet varbūt ir nepieciešamas pārskatīt kādas robežas, šodien intervijā Latvijas Radio atzina labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Vaicāts, vai atbalsta iedzīvotāju iniciatīvu par IIN atcelšanu pensijām, ministrs norādīja, ka, priekšlikumu īstenojot pilnībā, rastos vairāku simtu miljonu eiro iztrūkums budžetā, turklāt tas būtiskāk ietekmētu pašvaldību budžetus.

Viņš piebilda, ka šobrīd neapliekamais minimums pensijām ir 235 eiro, strādājošajiem ar mazām algām - 80 eiro. "Līdz ar to šeit ir kaut kāds līdzsvars izveidojies. Ja mēs to izjaucam, tas ir vairāku simtu miljonu eiro iztrūkums," norādīja Reirs.

"Bet principā diskusija ir vajadzīga un pozitīva. Domāju, ka pilnībā atcelt iedzīvotāju ienākuma nodokli pensijām neizdosies, bet principā Labklājības ministrija ir par to, lai šo diskusiju sāktu, un varbūt ir nepieciešams pārskatīt šīs te robežas," piebilda ministrs.

Vaicāts, kādas šīs robežas varētu būt, ministrs norādīja, ka tagad to nevar pateikt. Valdībai un Finanšu ministrijai 1.aprīlī ir jāpiedāvā jaunā nodokļu koncepcija, un jebkurš nodoklis nevar tikt izskatīts atrauti viens no otra, uzsvēra ministrs.

Jau vēstīts, ka Saeimā pēr oktobrī tika iesniegti aptuveni 12 000 iedzīvotāju paraksti par IIN atcelšanu valsts pirmā līmeņa pensijām. Saeimas komisijas šodien paredzējušas vērtēt vairākas iedzīvotāju iniciatīvas, tai skaitā iepriekšminēto.

Iepriekš parlaments lēma iniciatīvu par IIN atcelšanu valsts pirmā līmeņa pensijām nodot izvērtēšanai Sociālo un darba lietu komisijā, bet par līdzatbildīgo noteikt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.