Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Šogad slimnīcu finansējums ir par 21,7 miljoniem eiro lielāks nekā pērn

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Slimnīcu finansējums ambulatorajiem pakalpojumiem šogad plānots par 13,9 miljoniem eiro lielāks nekā pērn, bet finansējums stacionārajiem pakalpojumiem varētu pieaugt par 7,8 miljoniem eiro, aģentūrai LETA pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Viņa norādīja, ka NVD ir uzsācis valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas līgumu par 2017.gadu sagatavošanu un nosūtīšanu ārstniecības iestādēm.

Kopumā valsts apmaksātu ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai 2017.gadā plānoti 273,2 miljoni eiro, kas ir par 13,9 miljoniem eiro vairāk nekā pērn. Savukārt stacionāro pakalpojumu sniegšanai plānoti 258,4 miljoni eiro, kas ir par 7,8 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.

Taujāta, kurām slimnīcām finansējums būs lielāks, bet kurām - mazāks nekā pērn, Štālberga norādīja, ka šobrīd vēl noris līgumu sagatavošanas un nosūtīšanas process, līdz ar to detalizētāka informācija būs tad, kad tiks sagatavoti un nosūtīti līgumi visām iestādēm.

Šobrīd NVD ir sagatavojis un pakāpeniski nosūta līgumpartneriem stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas līgumus, zobārstniecības pakalpojumu līgumus, līgumus par veselības aprūpes mājās pakalpojumu sniegšanu un citus primārās veselības aprūpes līgumus. Sagatavošanas procesā ir ģimenes ārstu prakšu līgumi. Pakāpeniski tiks sagatavoti arī ambulatoro pakalpojumu sniegšanas līgumi.

Štālberga skaidroja, ka līgumi par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu tiek nosūtīti līgumpartneriem 30 darbadienu laikā pēc likuma par Valsts budžetu kārtējam gadam izsludināšanas, bet ne vēlāk kā līdz 23.janvārim.

Jau ziņots, ka 2017.gadā slimnīcām varētu pieaugt finansējums par stacionārajiem pakalpojumiem, decembra otrajā pusē pēc tikšanās ar Latvijas Slimnīcu biedrības vadību aģentūrai LETA pastāstīja veselības ministre Anda Čakša.

Čakša toreiz stāstīja, ka pārsvarā finansējuma apjoms slimnīcām par sniegtajiem stacionārajiem pakalpojumiem pieaugs. Ministre gan konkrētāk līgumus nekomentēja, norādot, ka pagaidām ir izveidots tikai līgumu "drafts". Viņa gan piebilda, ka ne visām slimnīcām pieaugums būs ļoti liels, proti, dažām tie varētu būt arī tikai daži eiro