Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Minimālās sociālās iemaksas atcelšana varētu atturēt no masveida darbinieku atlaišanas

© F64

Minimālās sociālās iemaksas atcelšana varētu atturēt uzņēmumus no masveida darbinieku atlaišanas, aģentūrai LETA teica Latvijas Biznesa savienības padomes priekšsēdētāja Elīna Egle.

Viņa norādīja, ka LBS pozitīvi vērtē koalīcijas lēmumu atcelt minimālās sociālās iemaksas, jo tas atturēts uzņēmumus no ļoti lielām darbinieku atlaišanām, kam uzņēmumi gatavojas, jo nevar atļauties maksāt minimālās sociālās iemaksas. "Viennozīmīgi, situācijā, kad sociālā nodokļa iemaksas skar ļoti ievērojamu cilvēku skaitu, ir jādomā par šo cilvēku nākotni. Saprotams, ka pie šādām pieaugošām iemaksām cilvēki zaudēs darbu un [atlaišanas] apjomi būs tiešām ļoti, ļoti lieli," teica Egle, piebilstot, ja valdība to varētu novērst, tas būtu ļoti labi.

Pēc viņas teiktā, lai gan arī mikronodokļa režīma nākotnei ir jābūt skaidrai, sociālā nodokļa iemaksu jautājums ir nesalīdzināmi svarīgāks. "Mēs nedrīkstam šobrīd prasīt nesamērīgas sociālās iemaksas situācijā, kad uzņēmumu apgrozījumu krītas, cilvēku pirktspēja samazinās saistībā ar pieaugošajām energoizmaksām un citiem faktoriem. Šādā ekonomiskā vidē mēs nevaram paaugstināt sociālās iemaksas. Tā kā, ja tiešām tāds lēmums [par minimālās sociālās iemaksas atcelšana] tiks pieņemts, visu cieņu," pauda Egle, piebilstot, ka tas novērstu arī ārkārtīgi lielu negatīvo ietekmi uz valsts budžetu saistībā ar ēnu ekonomikas palielināšanos.

Komentējot, plānus paaugstināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 15%, viņa sacīja, ka mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšana vairāk ir jāskata kontekstā ar mikronodokļa režīma maksātāju sociālo garantiju jautājumu, kas bija jārisina šī režīma izveides stadijā. "Es domāju, ka tas ir normāli, sarunas ir vedamas, ir noteikti jāveic kaut kāda ietekmes analīze uz šiem uzņēmumiem. Protams, šo cilvēku sociālās garantijas vajadzētu apsvērt un apdomāt," teica Egle.

Jau vētīt, ka valdošās koalīcijas partijas šodien lēma par minimālo sociālo iemaksu atcelšanu, vienlaikus no 9% līdz 15% paaugstinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi.

Šie papildu līdzekļi tiks novirzīti sociālajām budžetam. Savukārt par katra darbinieka sociālo apdrošināšanas jautājumu tikšot spriests, pārskatot nodokļu politiku kopumā.

Šodien koalīcijas sanāksmē politiķi šo piedāvājumu izvērtējuši, bet nākamnedēļ spriedīs par iespējamu likuma redakciju.