Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas tirgotāji paļaujas uz PVD un nepārtrauks "Balticovo" olu pārdošanu

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

Jautājumā par to, vai, piemēram, atteikties no ražotāja AS "Balticovo" vistu olu pārdošanas, Latvijas tirgotāji paļausies uz Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), aģentūrai LETA atzina SIA "Maxima Latvija", SIA "Rimi Latvia" un SIA "Elvi Latvija" pārstāvji.

"Maxima Latvija" Procesu un kvalitātes vadības departamenta direktore Dace Grava teica, ka pēc medijos izskanējušās informācijas uzņēmums gan esot veicis pārrunas ar "Balticovo" pārstāvjiem, kā arī sagatavojis vēstuli ar jautājumiem par vistu labturību, tomēr uzņēmums šajā gadījumā rīkosies saskaņā ar PVD ieteikumiem.

"Pēc izskanējušā gadījuma uzņēmumā "Balticovo" veicām pārrunas ar uzņēmumu, kā arī sagatavojām oficiālu vēstuli ar jautājumiem par vistu labturību. Tāpat tuvākajā laikā veiksim iekšējo auditu, lai pārliecinātos par izskanējušo informāciju un situāciju uzņēmumā, kā arī veiktajiem uzlabojumiem. Mēs sazināsimies ar PVD, lai izrunātu radušos situāciju, un rīkosimies saskaņā ar PVD ieteikumiem," skaidroja Grava.

"Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine informēja, ka "Elvi" tīklā "Balticovo" ražotās olas no kopējā olu apjoma veido aptuveni 33%. Jautājumā par atteikšanos no "Balticovo" produkcijas viņa norādīja, ka uzņēmums uzticas PVD, kas ir tiesīgs lemt, vai šādas olas drīkst tirgot.

Tomēr uzņēmums turpinās vērot arī pircēju uzvedības tendences, iegādājoties vai atsakoties no "Balticovo" produkcijas, piebilst Vārtukapteine.

Savukārt "Rimi Latvia" pārstāve Inga Bite sacīja, ka uzņēmums no olu piegādātāja ir pieprasījis informāciju saistībā ar medijos izskanējušo situāciju. Tomēr "Rimi" paļaujas uz valsts institūciju kompetento novērtējumu par produktu kvalitāti.

Bite vienlaikus arī atzīmēja, ka "Rimi" un "Supernetto" veikalos pieejamās "Balticovo" ražotās olas tiek ražotas Iecavas ražotnē, kura ir saņēmusi starptautisku BRC ("British Retail Consortium") sertifikātu, kas apliecina pārtikas drošumu.

Taču "Rimi" pārstāve arī atklāja, ka līdz ar informācijas izplatīšanos par "Balticovo" ražotni Latvijā Igaunijas "Rimi" veikalu tīkls patlaban veic pārrunas ar piegādātāju, piemēram, pieprasot skaidrojumus un aktualizējot sarunas par "Rimi" Ilgtspējas pielikumu, kas ir īpašs līguma pielikums, kuru, piemēram, Latvijā ir parakstījuši vairāk nekā 90% piegādātāju un kas ietver dažādas prasības ražotājiem un piegādātājiem par ražošanas metožu, veselības, ētiskajiem, kvalitātes, vides un citiem aspektiem.

Kā ziņots, Igaunijas mediji vēstīja, ka šīs valsts mazumtirdzniecības tīkli pieļauj iespēju atteikties no Latvijas uzņēmuma "Balticovo" olu pārdošanas saistībā ar apsūdzībām par vistu labturību.

Igaunijā "Balticovo" olas pārdod trīs veikalu tīklos - "Rimi", "Selver" un "Maxima".

"Rimi" preses sekretāre Igaunijā Katrīna Batsa norādīja, ka viņas pārstāvētais veikalu tīkls uzskata publiskoto informāciju "par ārkārtīgi satraucošu, tāpēc pieprasījis piegādātājam papildu paskaidrojumus, un jau esam vienojušies tikties tuvākajā laikā". Viņa arī uzsvēra, ka "augsti standarti attiecībā uz labu izturēšanos pret dzīvniekiem tiek pieprasīti "Rimi" papildu līgumā par atbildīgu uzņēmējdarbību".

"Selver" mārketinga menedžere Trīna Kāre uzsvēra, ka "aprakstītā situācija ir nenormāla". Viņa piebilda, ka drīzumā ir paredzēta "Selver" un "Balticovo" pārstāvju tikšanās, bet līdz tam nekādus lēmumus attiecībā uz sortimentu veikalu tīkls nepieņems.

Igaunijas ''Maxima" preses sekretāre Katja Ļubobrateca paziņoja, ka lēmums par sadarbību ar firmu "Balticovo" tiks pieņemts tuvāko dienu laikā. "Saistībā ar nesen publiskoto informāciju mēs esam sākuši papildus pārbaudīt "Balticovo" preces un ražošanas procesu un esam pārskatījuši tuvākajā laikā plānotos mārketinga pasākumus," sacīja "Maxima" pārstāve.

Jau ziņots, ka atbilstoši TV3 raidījumā "Nekā personīga" svētdien, 23.oktobrī, paustajam biedrība "Dzīvnieku brīvība" pārmet "Balticovo" nepienācīgu izturēšanos pret vistām. Dzīvnieku aizstāvji septembrī iekļuvuši olu ražotnēs Madonā un Daugavpilī. Daugavpils fermā ir 82 000 vistu, bet Madonā četrās kūtīs ir 140 000 putnu. Dzīvnieku tiesību aktīvisti uzskata, ka vistas tiek mocītas. Netiekot ievērotas pat tās labturības prasības, kas noteiktas likumā.

Tikmēr "Balticovo" norādījis, ka dzīvnieku aizstāvju publiskotajā video redzami kadri no nemodernizētajām novietnēm Madonā un Daugavpilī, kurās atrodas putni dzīves stadijā, kad notiek dabīga putnu atspalvošanās.