Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena Latvijā saglabājas zemā līmenī

© Jānis Vecbrālis, F64 Photo Agency

2016.gada septembrī vidējā (aritmētiskā) biržas cena Latvijā bija apmēram vienādā līmenī ar augusta cenu - 34,03EUR/MWh, kas ir vienādā līmenī ar Lietuvas, bet nedaudz augstāka par Igaunijas elektroenerģijas biržas cenu. Līdzīgi kā 2016.gada augustā, arī septembrī elektroenerģijas vairumtirdzniecības biržas cenas Latvijā ir zemākas, nekā iepriekšējā gadā šajā pašā periodā.

Pieaug starpsavienojumu jaudas pārslodzes starp Igauniju un Latviju

Septembrī starpsavienojumu jaudas pārslodzes starp Igauniju un Latviju bija 26%, bet starp Somiju un Igauniju (virzienā uz Igauniju) 1%. Starp Latviju-Lietuvu starpsavienojumu jaudu pārslodžu nebija. Tas arī atspoguļojās uz elektroenerģijas biržas cenu līmeni Latvijā.

NordBalt noslogots par 40% vairāk nekā augustā

Septembrī Zviedrijas-Lietuvas kabelis NordBalt tika noslogots par 91% no visa pieejamā laika (virzienā no Zviedrijas uz Lietuvu), kas ir gandrīz par 40% vairāk nekā augustā. Arī Lietuvas-Polijas kabeļa noslodze septembrī palielinājās, salīdzinājuma ar augustu un 32% virzienā uz Poliju, kas, savukārt, ir divas reizes vairāk, nekā augustā. No šejienes secināms, ka joprojām ievērojama daļa no elektroenerģijas, kas nonāk Baltijā no Zviedrijas pa NordBalt kabeli, nonāk Polijā pa LitPol Link kabeli.

Pieaug Latvijas importētās elektroenerģijas apjoms

Septembrī Latvijas importa apjoms bija 52% no patēriņa, kas ir nedaudz augstāks nekā augustā (37%). Kā redzams grafikā, tad septembrī apmēram 1/3 (33%) no saražotās elektroenerģijas Latvijā tika saražots hidroelektrostacijās.

Atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai un Elektroenerģijas tirgus likumam viens no Regulatora uzdevumiem ir elektroenerģijas vairumtirgus uzraudzība. Regulators analizē elektroenerģijas nākamās dienas biržas ik-stundas cenas un vidējās cenas.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (Regulators) kā daudznozaru regulators darbu uzsāka

2001. gada 1. septembrī ar uzdevumu realizēt sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apglabāšanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

Regulators ir neatkarīga institūcija, kas darbojas saskaņā ar likumu “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” un regulējamo nozaru speciālajiem normatīvajiem aktiem, patstāvīgi pildot tam ar likumu nodotās funkcijas, pieņemot lēmumus un izdodot administratīvos aktus, kas ir saistoši konkrētiem sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem un lietotājiem.

Regulatora misija ir neatkarīgi un uzticami nodrošināt lietotāju un komersantu interešu līdzsvarošanu, veicinot sabiedrisko pakalpojumu attīstību.