Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Latvijas Finieris" atklās jaunu ražotni Rīgā, kurā investēti 10 miljoni eiro

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Latvijas kokapstrādātājs "Latvijas Finieris" rīt, 27.oktobrī, plāno atklāt jaunu impregnēšanas ražotni Rīgā, kuras izveidē ieguldīti 10 miljoni eiro, aģentūra LETA uzzināja kompānijā.

"Latvijas Finiera" padomes biroja vadītāja Jolanta Medne informēja, ka "Latvijas Finieris" sāka celt rūpnīcu pagājušā gada nogalē un tajā izmantos modernu un videi draudzīgu impregnētā papīra ražošanas tehnoloģiju ar augstāku pievienoto vērtību. "Ieguldot 10 miljonus eiro, attiecīgā produkta ražošanas jauda ir dubultota, procesu apkalpos 12 darbinieki, strādājot trīs maiņās," pauda Medne, piebilstot, ka plašāka funkcionalitāte ļaus attīstīt sarežģītākus produktus.

Pēc viņas sacītā, impregnēšanas līnija ir projektēta un izstrādāta uzņēmuma vajadzībām kopā ar Eiropas vadošajiem speciālistiem, aprīkota ar modernākajām tehnoloģijām vides aizsardzības prasību izpildē un energoefektivitātes rādītāju uzlabošanā. "Procesā izdalītās gāzes nenonāk atmosfērā, bet tiek savāktas un sadedzinātas speciālā utilizatorā, kas ir aprīkots ar siltummaini un atgriež siltumu ražošanā - papīra žāvēšanas procesā. Tādējādi ir mazāks fosilā kurināmā - dabasgāzes - patēriņš," viņa sacīja.

Rūpnīcā saražoto gatavo produkciju plānots izmantot arī citās koncerna rūpnīcās Latvijā, kā arī eksportā, piemēram, uz Igauniju, kur izvietota "Latvijas Finiera" jaunā saplākšņa rūpnīca.

Jaunajā ražotnē uzstādītā impregnēšanas līnija ir daļa no valsts atbalstāmo investīciju projekta, un, to ieviešot, uzņēmums saņems nodokļa atlaidi. Atbalsta summa ir gandrīz viens miljons eiro no kopējā 10 miljonu eiro ieguldījuma ražotnē. "Valsts atbalsts noteikti veicināja ātrāku projekta īstenošanu videi draudzīgā veidā. "Latvijas Finieris" to augstu novērtē, jo šis projekts ir nozīmīgs papildinājums kopējā tehnoloģijas ciklā un uzņēmuma konkurētspējas stiprināšanā," uzsvēra kompānijā.

Ražotnē ar Eiropas Savienības atbalstu 250 tūkstošu eiro apmērā tiek veikts arī pētījums Meža nozares kompetences centrā, pilnveidojot un veicinot tehnoloģiju pārnesi, radot jaunu produktu uzlabotā kvalitātē.

"Latvijas Finiera" valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems norādīja, ka kompānija pastāvīgi strādā pie padziļinātas tehnoloģisko procesu izpētes un inovatīvāku risinājumu meklēšanas, lai sasniegtu izvirzītos mērķus ilgtspējīgā veidā. "Šis projekts ir kārtējais piemērs, kad vides jautājumu risināšana iet roku rokā ar biznesa mērķiem, reizē sniedzot labumu arī sabiedrībai. To apliecina no jauna izveidotās kvalificētās darbvietas, samaksāto nodokļu pieaugums un citi valsts attīstībai svarīgi rādītāji," pauda Ciems.

Jaunajā impregnēšanas ražotnē saražotās produkcijas vērtība būs apmēram 15 miljoni eiro gadā, tajā patērētais papīrs - apmēram 40 miljoni kvadrātmetru gadā jeb 12 futbola laukumi dienā, bet energoefektivitātes pieaugums - apmēram 20%, salīdzinot ar iepriekšējo procesu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka koncerns "Latvijas Finieris" pagājušajā gadā strādāja 196,5 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1% vairāk nekā gadu iepriekš. Pērn koncerns nopelnīja 12,8 miljonus eiro, un attīstībā ieguldīja 42,3 miljonus eiro.

Koncerna "Latvijas Finieris" pamatdarbība ir bērza saplākšņa ražošana, pārdošana, produktu attīstība un saistīto pakalpojumu sniegšana klientiem. Citi nozīmīgākie koncerna darbības veidi ir plātņu materiālu tirdzniecība, mežsaimniecība un mežizstrāde, kā arī sintētisko sveķu un fenola filmu ražošana. "Latvijas Finieris" eksportē aptuveni 95% no saražotā saplākšņa, ko pārdod vairāk nekā 60 valstīs, tostarp nozīmīgākās no tām ir Lielbritānija, Vācija, Francija, Itālija, Nīderlande un Turcija.