Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Graudu nozarē ieņēmumi šogad sarukuši par 54 miljoniem eiro

© F64

Graudu nozares ieņēmumi 2016./2017.tirdzniecības gadā samazinājušies par 54 miljoniem eiro, salīdzinot ar iepriekšējiem trim tirdzniecības gadiem, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegtais informatīvais ziņojums par pārejas posma valsts atbalsta finansējuma pārdales nepieciešamību, lai risinātu finanšu grūtības graudaugu sektorā.

ZM norāda, ka nepieciešams pārdalīt 2017.gadā pārejas posma valsts atbalstam paredzētos finanšu līdzekļus sešu miljonu eiro apmērā uz 2016.gadu.

Aprēķini veikti, ņemot vērā 2016./2017.tirdzniecības gadā prognozēto kopražas samazinājumu, iepirkuma cenu samazinājumu un to, ka 80% novākto kviešu graudu varēs realizēt tikai kā lopbarības graudus.

ZM norāda, ka nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ graudaugu ražība šajā ražas sezonā ir sarukusi un būtiski pasliktinājušies graudu kvalitātes rādītāji, graudu ražotājiem radot neparedzētas izmaksas saistībā ar energoresursu patēriņa palielinājumu graudu novākšanai un kaltēšanai.

Lai gan graudaugu sējumu platība šogad salīdzinājumā ar 2015.gadu bija par 42 000 hektāru jeb 6,3% lielāka, kopējā graudu kopraža būs par 17% jeb aptuveni 2 509 000 tonnu mazāka. Pēc Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) un ZM speciālistu prognozes, graudu kopraža šogad būs par 513 000 tonnu mazāka nekā pērn.

Ministrija norāda, ka graudu kopražas struktūrā 2016.gadā lielāko īpatsvaru veido ziemas kvieši, attiecīgi 54%, kamēr vasaras kvieši 21%, vasaras mieži 11%, auzas 6%, rudzi 5%, savukārt pārējie graudaugi ap 1%. Vislielākais kopražas samazinājums 2016.gadā tiek prognozēts ziemas kviešiem - par 253 500 tonnām jeb 16%, vasaras kviešiem - par 112 100 tonnām jeb 17% un vasaras miežiem - par 85 500 tonnām jeb 23%.

Tāpat ZM norāda, ka graudu tirgu jau kopš 2012.gada sākuma negatīvi ietekmē pakāpeniska graudu iepirkuma cenu samazināšanās. Ņemot vērā to, ka lielāko daļu graudu apjoma no šī gada ražas varēs realizēt tikai kā lopbarību, iepirkuma cenas un ieņēmumu samazinājums sasniedz jau 29%. Arī turpmākos mēnešus sagaidāms graudu iepirkuma cenu samazinājums, jo Starptautiskā Graudu padome un ASV Lauksaimniecības departaments prognozē graudu ražošanas apjoma palielināšanos pasaulē, sasniedzot jaunu ražas rekordu. Kviešu ražošana palielinās visās galvenajās graudu eksportētājvalstīs, īpaši Krievijā, Kazahstānā un Ukrainā, līdz ar to graudu cena, īpaši kviešu cena, būs zemā līmenī.

Jau ziņots, ka Latvijas graudu audzētājiem šogad zaudējumu segšanai būs pieejami seši miljoni eiro. Minētā summa zemniekiem varētu tikt izmaksāta decembrī. Atbalsts tiks izmaksāts laukaugu audzētājiem kā pārejas posma valsts atbalsts par laukaugu platībām, balstoties uz 2016.gadā iesniegtā vienotā iesnieguma datiem.