Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Atbalsta pakāpenisku valsts iestāžu grāmatvedības uzskaites centralizāciju

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Valdība šodien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu 2017.gadā sākt pakāpenisku grāmatvedības uzskaites centralizāciju un no 2018.gada veikt Valsts kancelejas, Valsts administrācijas skolas, Pārresoru koordinācijas centra (PKC) un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) grāmatvedības uzskaiti.

FM informēja, ka minēto valsts iestāžu grāmatvedības uzskaites pilotprojekts ļaus aprobēt procedūras un precizēt ieguldījumus un ieguvumus, savukārt pilotprojektā iesaistītajām iestādēm - ietaupītos resursus novirzīt attīstības pasākumiem.

Pilotprojekta iestādēs rastā līdzekļu ekonomija varētu tikt novirzīta citu tām deleģētu uzdevumu vai funkciju īstenošanai, neatliekamo pasākumu īstenošanai, efektivizējot iestādes procesus. Līdz ar to grāmatvedības uzskaites centralizācijas rezultātā vidējā un ilgā termiņā tiks standartizēts grāmatvedības uzskaites process, nodrošināta uzskaites datu kvalitāte un saskaņā ar šā brīža aplēsēm būtu sagaidāms pozitīvs finansiālais rezultāts - no bāzes budžeta pilotprojekta iestādēm būs iespējams realizēt citas tām nozīmīgas funkcijas.

Grāmatvedības uzskaites veikšanai prognozējamais Valsts kasei nepieciešamais papildu amata vietu skaits tiks noteikts pēc detalizētas Iestāžu grāmatvedības uzskaites procesa un apjoma izpētes līdz 2017.gada martam, tomēr atbilstoši pašreizējām aplēsēm darbinieku papildu noslogojums, lai nodrošinātu atlīdzības aprēķinu un izmaksu, ir 0,8 slodzes, prasību un saistību uzskaitei un norēķinu veikšanai - 0,4 slodzes, nemateriālo ieguldījumu, pamatlīdzekļu un inventāra uzskaitei - 0,3 slodzes, bet, lai nodrošinātu grāmatvedības uzskaites kontroli un pārskatu sagatavošanu normatīvajos aktos noteiktajos datumos un kvalitātē, papildu noslogojums vērtējams 0,75 slodžu apmērā.

Līdz ar to pilotprojekta realizēšanai nepieciešams par divām palielināt Valsts kases grāmatvežu amata vietas un par vienu - IT atbalsta personāla amata vietas.

Saskaņā ar Valsts kases veiktajām aplēsēm pilotprojekta realizēšanai 2017.gadā ir nepieciešams papildu finansējums 280 000 eiro apmērā un 2018.gadā - 120 000 eiro apmērā, tai skaitā IT un cilvēkresursu izmaksām.