Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Bičevskis: Apvienojot "Nordea" un "DNB banku" izveidosies ietekmīgs finanšu tirgus spēlētājs

© F64

Apvienojot "Nordea" bankas un "DNB bankas" darbību Latvijā, izveidosies ļoti ietekmīgs finanšu tirgus spēlētājs ar attiecīgi lielāku finanšu jaudu un veicinās konkurenci finanšu pakalpojumu jomā, tā paziņojumu par "Nordea" bankas un "DNB bankas" biznesu apvienošanu Baltijā komentē Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

"Par banku konsolidāciju Latvijā ir runāts jau gadiem, un nu to redzam darbībā," rezumēja asociācijas vadītājs.

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, jaunā banka pēc aktīvu apjoma būtu otrā lielākā banka Latvijā, tiem sasniedzot 5,3 miljardus eiro. "Nordea" banka Latvijā marta beigās bija pēc aktīviem piektā lielākā banka, bet "DNB banka" - septītā lielākā banka.

Kā ziņots, "Nordea" un "DNB bankas" noslēgušas vienošanos par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai izveidotu jaunu, vadošu banku Baltijā ar spēcīgām Ziemeļvalstu saknēm. Plānots, ka darījums par jaunas bankas izveidošanu tiks slēgts ap 2017.gada 2.ceturksni. Līdz darījuma slēgšanas brīdim, kad tiks saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, abas bankas - "Nordea" un "DNB banka" - darbosies atsevišķi kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi.

Ņemot vērā pašlaik pieejamo Latvijas Komercbanku asociācijas publicēto informāciju par "Nordea" Latvijas filiāles un "DNB bankas" Latvijā biznesa apjomiem, aģentūras LETA aprēķini liecina, ka, apvienojot pašreizējo biznesu, varētu izveidot pēc aktīviem otru lielāko banku Latvijā ar lielāko kredītportfeli. "Nordea" Latvijas filiāles un "DNB bankas" Latvijā izsniegto kredītu apmērs pārsniedz četrus miljardus eiro, apsteidzot pašlaik lielāko kredītu izsniedzēju Latvijā "Swedbank", kuras kredītporfelis pirmā ceturkšņa beigās bija 3,16 miljardi eiro.

Pašlaik pēc aktīviem un klientu skaita lielākā banka Latvijā "Swedbank" nekomentē "Nordea" un "DNB bankas" izziņoto apvienošanās ieceri.