Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Uzņēmumi un bankas ir gatavi jaunās 20 eiro banknotes ieviešanai

© F64

Gan centrālā banka, gan komercbankas un inkasācijas uzņēmumi ir gatavi jaunās 20 eiro banknotes ieviešanai, pārliecināts Latvijas Bankas valdes loceklis un Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

No 25.novembra Latvijā un pārējā eirozonā apgrozībā nonāks Eiropas jeb otrās sērijas 20 eiro banknote. Tā ir līdzīga pirmās sērijas 20 eiro banknotei, bet tai ir uzlabots dizains un drošība. Banknotēs ir caurspīdīgs logs, un šāds drošības elements Latvijas iedzīvotājiem ir pazīstams jau no latu laikiem, jo tāds tika izmantots arī 100 latu un 500 latu banknotēs.

20 eiro banknotes ir visizplatītākās Latvijā - to īpatsvars starp eiro banknotēm ir 29%. Nākamā populārākā ir 50 eiro banknote, kuras īpatsvars ir 26%, un 10 eiro banknote ar 25%.

Jaunās 20 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski ar komercbanku un inkasācijas kompāniju starpniecību. Latvijas Bankā no komercbankām ienākošās pirmās sērijas banknotes tiks aizstātas ar otrās sērijas banknotēm. Iedzīvotājiem un arī uzņēmējiem nekur nav jāiet speciāli mainīt savu naudu, jo viss notiks automātiski skaidras naudas apstrādes ciklā, un pirmās sērijas banknotes saglabā savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Latvijas Banka ir laikus nodrošinājusies ar jauno banknošu krājumiem - tās sagādātas pietiekamā apjomā.

Blūms informēja, ka praktiskā gatavošanās jaunās 20 eiro banknotes ieviešanai notika ilgāk nekā gadu, tika veikti naudas automātu un citu iekārtu testi, tika pārbaudīta programmatūra un risināti citi tehniski jautājumi. Uzņēmējiem, kas izmanto skaidru naudu, piemēram, bankām, degvielas un dzērienu tirgotājiem, autostāvvietu pakalpojumu sniedzējiem, bija liela interese par iespēju ar Latvijas Bankas ekspertu palīdzību pārbaudīt iekārtu darbību.

Lai ikviens iedzīvotājs uzzinātu par jauno banknoti, no 16.novembra trīs nedēļas Latvijas lielākajās televīzijās tiek raidīts speciāls klips.

Socioloģiskie dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji ir starp informētākajiem eirozonā par eiro dizainu un drošību. Turklāt četras piektdaļas iedzīvotāju apmierina jaunās sērijas banknošu ieviešana. Iedzīvotāji arī pozitīvi vērtē eiro banknošu dizainu un drošību.

20 eiro banknote ir trešā otrās sērijas naudas zīme. 2013.gadā tika izlaista Eiropas sērijas piecu eiro, bet 2014.gadā - desmit eiro banknote.

Latvijas Bankas pieredze ar jaunās 10 eiro banknotes ieviešanu liecina, ka tā pakāpeniski iekaro vietu maciņos, un vienu gadu un divus mēnešus kopš tās ieviešanas pirmās sērijas 10 eiro banknotes ir sastopamas arvien retāk.

Eiropas sērijas banknotes pakāpeniski aizstāj pirmās sērijas banknotes. Tuvāko gadu laikā iedzīvotāju maciņos nonāks arī pārējo nominālu (50, 100, 200, 500 eiro) banknotes ar uzlabotu dizainu un drošības pazīmēm.

Eirozonā apgrozībā ir septiņu nominālvērtību eiro banknotes - 5, 10, 20, 50, 100, 200 un 500 eiro, un uz tām attēloti dažādu Eiropas vēstures periodu arhitektūras stili. Uz piecu eiro banknotes attēlots antīkais periods, 10 eiro - romānika, 20 eiro - gotika, 50 eiro - renesanse, 100 eiro - baroks un rokoko, 200 eiro - 19.gadsimta tērauda un stikla arhitektūra, 500 eiro - 20.gadsimta arhitektūra. Katrai banknotei izmantota cita dominējošā krāsa.

Eiro banknotēs iestrādāti dažādi pretviltošanas elementi, otrās sērijas eiro banknotēs izmantoti jaunākie sasniegumi banknošu tehnoloģijā, tostarp jauni pretviltošanas elementi, kas nodrošinās labāku aizsardzību pret viltojumiem. Dažos jaunās sērijas eiro banknošu pretviltošanas elementos iestrādāts Eiropas - grieķu mitoloģijas tēla - portrets. Tāpēc tās sauc par Eiropas sērijas banknotēm.

Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš atzina, ka ir konstatēti mēģinājumi viltot arī jaunās sērijas eiro banknotes, taču šie viltojumi ir nekvalitatīvi.