Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Plāno izdot divu eiro monētu ar govs attēlu

© F64

Viena no nākamgad Latvijas Bankas plānotajām divu eiro piemiņas monētām būs ar simbolisku govs attēlu, aģentūru LETA informēja centrālās bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Latvijas Banka jau laidusi klajā vairākas divu eiro piemiņas monētas - Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai un Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē veltītās, bet rudenī apgrozībā nonāks monēta ar stārķa attēlu.

Turpinot šo tradīciju, eiro monētā pārdzims Latvijas iedzīvotājiem tik pazīstamā govs, kura kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja divu latu apgrozības monētas. Tāpat kā lata monētai, arī divu eiro monētai ar govs attēlu mākslinieks ir Gunārs Lūsis.

Monētas tiks kaltas iepriekš konkursā izraudzītajā Lietuvas kaltuvē "Lietuvos monetu kalykla", kas kals abas 2016.gada divu eiro piemiņas monētas. Plānotā tirāža ir viens miljons apgrozības monētu un 10 000 monētusuvenīriesaiņojumā.

Eirozonas dalībvalstis drīkst izdot ne vairāk kā divas eiro piemiņas monētas gada laikā. Eirozonas dalībvalstis var arī vienoties par kopīgu eiro piemiņas monētu, kas veltīta kādai nozīmīgai Eiropas norisei. Piemēram, šogad taps kopīga eirozonas piemiņas monēta, lai atzīmētu 30.gadadienu, kopš 1985.gadā kā Eiropas Savienības simbols tika ieviests zils karogs ar 12 zeltainām zvaigznēm.