Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Turpinās Latvijas "šprotu skandāls" ar Krieviju

© F64

Pēc pagājušajā nedēļā veiktajām pārbaudēm Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumos Krievijas federālā veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" inspektori galīgo ziņojumu iesūtīs divu līdz trīs nedēļu laikā, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta Dzīvnieku izcelsmes produktu uzraudzības daļas eksperts Andris Vaiders.

"Saskaņā ar oficiālo informāciju Krievijas dienests divu līdz trīs nedēļu laikā apkopos un izvērtēs inspekcijas laikā iegūto informāciju un iesniegs Latvijas PVD ziņojuma projektu," sacīja Vaiders.

Viņš arī norādīja, ka PVD sagatavos savus komentārus ziņojumam un pārsūtīs tos Krievijas kolēģiem.

"Pēc tam divu mēnešu laikā Krievijas dienests sagatavos galīgo ziņojumu, tikai tad PVD lems un piemēros nepieciešamās papildu darbības, lai arī turpmāk nodrošinātu sekmīgu Latvijas uzņēmumu eksportu uz Muitas ūnijas dalībvalstīm," atzina PVD ierēdnis.

Jautāts, vai, reaģējot uz iepriekšējām Krievijas dienestu pretenzijām, PVD jau piemēro stingrāku kontroli konservu ražotājiem, viņš atbildēja izvairīgi.

"Jebkuru neatbilstību gadījumā PVD veic uzņēmumu pastiprinātas kontroles, atlasa produkcijas paraugus laboratoriskai testēšanai un, pamatojoties uz pārbaužu rezultātiem, lemj par turpmākajām darbībām," sacīja PVD pārstāvis.

Savukārt šprotu ražotāji patlaban nekomentē situāciju, atturoties arī prognozēt tālāko lietu virzību, ja gadījumā Krievijas inspektoru lēmums par Latvijas zivju konservu kvalitāti būs negatīvs.

"Kamēr nav saņemts oficiāls vērtējums, atturēsimies komentēt. Darbs notiek, kā ierasts, patlaban lielākā daļa uzņēmumu sašaurina ražošanu, kā tas ierasts vasaras mēnešos, bet, atsākoties sezonai, strādāsim ar pilnu sparu, ne tikai Krievijas tirgiem. Jūnija nogalē dodamies uz industrijas izstādi Ņujorkā, ir signāli par pozitīvas sadarbības iespējām," sacīja biedrības "Rīgas šprotes" vadītājs Imants Cīrulis.

Kā ziņots, pagājušajā sestdienā noslēdzās četru "Rosseļhoznadzor" inspektoru vizīte Latvijā, kuras laikā nedēļu tika pārbaudīta ražošanas kvalitāte uzņēmumos "Gamma A", "Unda", "Rānda", "Līcis 93" un "Roja F.T.C.". Pārbaudes nepieciešamas, jo tiekot atklāts arvien vairāk cilvēka veselībai bīstamas produkcijas, kas ražota Latvijas, kā arī Igaunijas zivju pārstrādes uzņēmumos.

Savukārt vakar, 26.maijā, "Rosseļhoznadzor" pārstāvis Ivans Ponomarjovs pavēstīja, ka Krievija tuvākajā laikā varētu no jauna aizliegt zivju un zivju produktu ievešanu no Latvijas un Igaunijas.

"Inspektori bija ļoti noraizējušies par to, ko viņi ieraudzīja, - atzīt produkcijas drošības sistēmas kontroli, arī attiecībā uz benzopirēnu, par efektīvu ir neiespējami," paskaidroja Ponomarjovs.

Patlaban zivju imports no Igaunijas un Latvijas Krievijā ir aizliegts pērn ieviestā produktu embargo dēļ, kas gan neattiecas uz zivju konserviem. Turklāt kopš 2014.gada janvāra noteikti pagaidu ierobežojumi Norvēģijas zivju ievešanai Krievijā, kas neattiecas vienīgi uz lašiem.