Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

VID sadarbosies ar apbedītājiem- cīnīsies pret negodīgu konkurenci un aplokšņu algām

© Scanpix

Šodien, turpinot sadarbību ar nozaru asociācijām, lai kopīgi mazinātu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un "aplokšņu algas", kā arī veicinātu godīgas konkurences apstākļus, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone un Eiropas Apbedītāju asociācijas (EAA) pārstāvis valdes loceklis Sergejs Pizāns ir parakstījuši sadarbības vienošanos, informē VID.

Vienošanās parakstīšana un turpmāka sadarbība ir svarīga gan asociācijai, kura vēlas būtiskus uzlabojumus nozares darbības normatīvajā regulējumā, gan VID. VID jau līdz šim ir konstatējis ne tikai gadījumus, kad šajā nozarē strādājošie komersanti izvairās no nodokļu nomaksas, bet arī nereģistrētas saimnieciskās darbības veikšanu, izmantojot iespēju daudzkārtīgi un regulāri saņemt apbedīšanas pabalstus par personām, kuras nav pabalstu saņēmēju tuvinieki.

Tādēļ gan VID, gan EAA apņemas atbalstīt otras puses priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos, kas varētu veicināt negodīgas konkurences samazināšanos apbedīšanas pakalpojumu nozarē un mazināt izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Līdz ar šo vienošanos EAA apņemas, ka pēc 12 mēnešiem no vienošanās noslēgšanas brīža Latvijā reģistrēto EAA biedru (komersantu) darba ņēmējiem aprēķinātie mēneša vidējie darba ienākumi ir vismaz 20% virs valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Asociācija arī apņemas sniegt VID tās rīcībā esošo informāciju par metodēm, kādas atsevišķi komersanti izmanto, ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas, par apbedīšanas pakalpojumu nozari skarošām sfērām, kurās būtu nepieciešami aktīvāki VID nodokļu administrēšanas pasākumi, kā arī citu tās rīcībā esošo informāciju, kas varētu būt noderīga VID nodokļu administrēšanas procesā.

Savukārt VID no savas puses apņemas nodokļu administrēšanas procesā izmantot asociācijas sniegto informāciju par nodokļu nemaksāšanu, uzskatot, ka tai ir augstas ticamības pakāpe. Ņemot vērā asociācijas sniegto informāciju, VID apņemas izstrādāt un pielietot efektīvas nodokļu administrēšanas metodes, lai īstenotu parakstītās vienošanās mērķi. VID arī apņemas nodrošināt asociācijas biedriem - pievienotās vērtības nodokļa maksātājiem iespēju, izmantojot VID Nodokļu maksātāju datu sistēmu, iegūt informāciju par datu neatbilstībām, salīdzinot pievienotās vērtības nodokļa deklarācijās deklarēto ar to darījumu partneru deklarēto informāciju.

Eiropas Apbedītāju asociācija ir dibināta 2009.gadā un apvieno vairāk nekā 20 apbedīšanas uzņēmumus no vairāk nekā desmit valstīm.

Šī ir jau divdesmitā VID un uzņēmēju biedrības parakstīta vienošanās, ar mērķi kopīgi cīnīties ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas un "aplokšņu algām", kā arī veicināt godīgas konkurences apstākļus.