Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijā jau novākta pirmā zemeņu raža

© F64

Aizvadītās nedēļas sākumā Jelgavas rajona Staļģenē novākta Latvijā pirmā zemeņu raža.

Saimniecības "Vībotnes" īpašnieki stāsta, ka mājinieki pirmās siltumnīcā audzētās ogas apēduši jau 11. aprīlī, savukārt ap 20. aprīli bijis iespējams nolasīt vairāk kā pusi kilograma sarkano ogu.

"Šīs ogas ļoti lēni gatavojas un tad pēkšņi pienāk viens mirklis, kad sāk ražot ļoti daudz," stāsta Agnis Ratnieks. Kalnciema tirdziņā Rīgā jau pārdotas pirmās "Vībotņu" zemenes, kuras gan ātri aizrunātas. Ratnieks stāsta, ka pirmās zemenes ir ļoti aromātiskas, taču tām var trūkt salduma, ja ārā ir bijis mākoņains.

Saimniecība kopumā izmēģinājusi aptuveni 16 zemeņu šķirnes, taču palikusi pie "Rumbas" un "Sonātes". Pērn bijuši labi laikapstākļi un zemenes ātri nogatavojušās- jau 18.aprīlī pirmie kilogrami vesti uz tirgu.

Savukārt Viesītes pagasta saimniecības "Kauguri" un Slampes pagasta piemājas saimniecība „Sarmas-1” zemeņu audzētāji stāsta, ka pirmā īstā ogu raža gaidāma vien uz maija beigām un arī atzīst, ka pagājušajā gadā bijuši labvēlīgāki laika apstākļi agrākai ražai.

Rīgas Centrāltigrgus pārstāvis stāsta, ka tirgū jau sen nopērkamas zemenes lielos apjomos no, piemēram, Spānijas un Grieķijas, taču pašmāju ogas, domājams, pārdošanā nonāks maija brīvdienās, taču viss atkarīgs no laikapstākļiem- ogām jāpaspēj nogatavoties. Ārzemju zemeņu cena pašreiz svārstoties no aptuveni 3,50 eiro līdz pat 5,50 eiro kilogramā.