Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Iedzīvotāji: valsts ar budžeta līdzekļiem rīkojas negodīgi

© F64

Vairāk nekā pusei iedzīvotāju šķiet, ka valsts ar budžeta līdzekļiem rīkojas negodīgi. Tomēr vairāku gadu laikā šādi domājošu iedzīvotāju īpatsvars samazinājies.

Šoruden veiktajā sabiedriskās domas aptaujā 57,8% izvaicāto Latvijas iedzīvotāju pauda viedokli, ka valsts ar budžeta līdzekļiem rīkojas negodīgi vai drīzāk negodīgi. Tomēr ar katru aptauju šis uzskats Latvijas sabiedrībā tiek pārstāvēts aizvien retāk - 2010.gadā valsts budžeta izlietojumu kā negodīgu vērtēja 81,2% aptaujāto, 2011.gadā - 65,4% izvaicāto, 2012.gadā - 64,6%, 2013.gadā - 63,2%.

Jaunākajā aptaujā pozitīvi valsts budžeta sadali un izlietojumu vērtēja 31,2% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, un tas ir vairāk nekā 2010.-2013.gadā veiktajās sabiedriskās domas aptaujās.

Analizējot respondentu sociāli demogrāfiskās grupas, atklāts, ka valsts budžeta izlietojumu salīdzinoši biežāk pozitīvi vērtēja aptaujātie latvieši, respondenti ar augstāko izglītību, finansiāli nodrošinātākie iedzīvotāji, valsts sektorā strādājošie un Rīgas iedzīvotāji.

Jautājums par to, kā, pēc iedzīvotāju domām, valsts rīkojas ar valsts budžeta līdzekļiem, bija ietverts sabiedriskās domas aptaujā par iedzīvotāju informētību Eiropas Savienības fondu jautājumos. Šo aptauju pēc Finanšu ministrijas pasūtījuma veica tirgus un sociālo pētījumu aģentūra "Latvijas fakti", izmantojot tiešās intervēšanas metodi respondentu dzīves vietās. Aptaujā pēc stratificētās nejaušības principa tika iekļauti 1000 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Jaunākā aptauja veikta šogad novembrī.