Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Aizkrauklē ūdens un kanalizācijas tarifi iedzīvotājiem augs, uzņēmējiem- samazināsies

© Scanpix

Aizkraukles novada piederošā SIA "Aizkraukles ūdens" iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifa projektu, pēc kura tarifi augs iedzīvotājiem un samazināsies uzņēmumiem.

Saskaņā ar iesniegto projektu tarifs par ūdensapgādes pakalpojumiem fiziskām personām augs par 29% - no tagadējiem 0,92 eiro par kubikmetru ūdens līdz 1,19 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Kanalizācijas pakalpojumi fiziskām personām kļūs dārgāki par 37%, tarifam augot no 0,81 eiro līdz 1,11 eiro par kubikmetru, neskaitot PVN.

Savukārt juridiskām personām ūdensapgādes pakalpojumu tarifs samazināsies par 16% - no 1,42 eiro līdz 1,19 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs juridiskām personām samazināsies par 3% - no 1,14 eiro līdz 1,11 eiro par kubikmetru, neskaitot PVN.

Piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā ar 2015.gada 1.janvāri. Tarifa izmaiņas ir saistītas ar ūdenssaimniecības pakalpojumu apjoma samazināšanos.

Aizkraukles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Bistere aģentūru LETA informēja, ka atšķirīgās tarifa izmaiņas iedzīvotājiem un uzņēmumiem ir tāpēc, ka SPRK nepieļauj diferencētus tarifus, kādi ir bijuši līdz šim.

Līdz šim Aizkraukles pilsētā iedzīvotāji maksāja mazāk nekā uzņēmumi. Turpmāk visi maksās vienādu tarifu par pakalpojumu, līdz ar to tas palielināsies iedzīvotājiem un samazināsies uzņēmumiem.

"Diemžēl tas ir fakts, ka ir samazinājies ūdens pakalpojuma apjoms. Iepriekšējos gados Aizkraukles novadā ir veikti vērienīgi ūdensapgādes sistēmas rekonstrukcijas darbi, ir pieslēgts Aizkraukles pagasta ciems pie kopējā tīkla, tas tomēr ir sakārtojis ūdensapgādi, radot ūdens patēriņa samazinājumu. Piemēram, cilvēkiem, lai tiktu pie karstā ūdens, ir jānotecina mazāk ūdens, nekā tas bija pirms tam," skaidroja Bistere.

Starp patēriņa samazinājuma iemesliem pašvaldībā lēš arī to, ka cilvēki kļuvuši taupīgāki, lielie uzņēmumi Aizkrauklē ir atraduši citus risinājumus, kā ietaupīt uz ūdens rēķina. Arī daudzi iedzīvotāji devušies peļņā uz ārzemēm, ir daudz tukšu dzīvokļu, kur neizmanto šo pakalpojumu, un nu jau kādu laiku SIA "Aizkraukles ūdens" strādā ar zaudējumiem.

"Ūdensapgādes sistēmas sakārtošanas projektos ir bijis piesaistīts finansējums, ņemts arī kredīts. Dome ik gadu lemj par ieguldījumu pašvaldības uzņēmuma pamatkapitālā, jo ir galvojusi kredītu, taču tas neatrisina pašu situāciju, tāpēc SIA "Aizkraukles ūdens" ir bijis spiests spert šo soli un iesniegt SPRK ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifa projektu," skaidroja pašvaldības pārstāve.

Iepazīties ar tarifu projektā ietverto vispārpieejamo informāciju, kā arī sniegt savus priekšlikumus un ieteikumus par ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumiem tarifa projektu lietotājs var Torņu ielā 1, Aizkrauklē, iepriekš sazinoties ar SIA "Aizkraukles ūdens" vadību. Priekšlikumus un ieteikumus par tarifa projektu rakstveidā vai elektroniski var iesniegt pa e-pastu "udens.birojs@inbox.lv" un telefonu 65122143, kā arī SPRK birojā Rīgā vai tās reģionālajā struktūrvienībā 20 dienu laikā no šī paziņojuma publicēšanas.