Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"AirDog" varēs norādīt aizliegtās zonas, kur nelidot

© F64

Latviešu izstrādātais bezpilota lidaparāts "AirDog" no šķēršļiem varēs izvairīties, ja tiem uz viedtālruņa būs uzliktas speciālas lidojuma lieguma zonas, projekta mājaslapā noskaidroja "Nozare.lv".

"AirDog" komanda pūļa finansēšanas vietnē "Kickstarter" solījusi, ka pie 1 000 000 ASV dolāru līdzekļu savākšanas katrs lidaparāts tikšot aprīkots ar sistēmu, kas tam ļaus izvairīties no šķēršļiem. "Helico Aerospace Industries" savā vietnē rāda, ka solījumu turējusi un izstrādājusi iespēju, kas ļauj apvidus kartē iezīmēt zonas, kur "AirDog" lidot nedrīkstēs.

Tajā pat laikā redzams, ka vairāki projekta atbalstītāji "Kickstarter" sākuši sūdzēties, ka drīzāk gaidījuši sistēmu, kas pati spēs atpazīt dažādus objektus un izvairīties no sadursmes, nevis programmatūras risinājumu, kas ļauj sagrafēt karti. Izstrādātāji uz to atbildējuši, ka papildu aparatūras uzstādīšana, kas ļautu saskatīt objektus, būtu pārāk dārga.

Līdz projekta finansēšanas beigām palikušas mazāk par 40 stundām, un "Helico Aerospace Industries" paziņojuši, ka plāno izveidot nelielus pontonus, kas "AirDog" ļaušot pacelties gaisā arī no ūdens virsmas.

Latviešu projektam par bezpilota lidaparātu, kas, automātiski sekojot, ļauj filmēt sportistus, noticējuši vairāk nekā 1189 cilvēki, kas pūļa finansēšanas vietnē "Kickstarter" ļāvis savākt vairāk nekā 1 175 763 ASV dolārus (873 199 eiro).

Lai projekts izdotos, pūļa finansēšanas kampaņai sākotnēji tika uzlikti 200 000 ASV dolāru (147 780 eiro) griesti.

Pārdošanas kampaņa kolektīvā finansējuma interneta vietnē "Kickstarter" tika sākta 16.jūnijā, 40 dienu laikā plānojot savākt noteikto summu.

Jau ziņots, ka "JIC biznesa inkubatora" uzņēmums SIA "Helico Aerospace Industries", kas nodarbojas ar bezpilota lidaparātu tehnoloģiju attīstīšanu, nācis klajā ar savu pirmo produktu - bezpilota lidaparātu "AirDog", kas autonomi seko sportistam un filmē to ar "GoPro" sporta kameru. Šis ir pirmais šāda veida produkts pasaulē, kas nodrošina pilnvērtīgu bezpilota sekošanas un filmēšanas funkciju vienlaicīgi.