Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Darba devēji gada otrajā pusgadā plāno izveidot 5895 jaunas darbavietas

© F64

Latvijas darba devēji šā gada otrajā pusgadā plāno izveidot 5895 jaunas darba vietas, lielāko daļu no tām galvaspilsētā, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sagatavotā Latvijas darba tirgus īstermiņa prognoze 2014.gada otrajam pusgadam.

"Var uzskatīt, ka Latvijas ekonomikā notiek neliela, bet stabila izaugsme un preču un pakalpojumu pieprasījums, lai arī mazākā tempā, tomēr palielinās, kas ietekmē arī nepieciešamību pēc noturīga un nedaudz pieaugoša darbinieku skaita darba tirgū," aptaujājot 2556 darba devējus un 11 nozaru asociācijas secinājusi NVA.

Noskaidrots, ka lielāko daļu jauno darba vietu plānots veidot speciālistiem, pakalpojumu un tirdzniecības nozares darbiniekiem, kā arī kvalificētiem strādniekiem un amatniekiem. Galvaspilsētā darba devēji plāno izveidot 3124 jaunas darba vietas, Pierīgā - 764, Vidzemē - 401, Kurzemē - 634, Zemgalē - 529 un Latgalē - 461darba vietu.

Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības nozares eksperti NVA prognozējuši, ka 2014.gadā nozarē notiks attīstība un būs vērojams pieaugums 4% līdz 5% apmērā. Pieprasījums pēc darbaspēkā nesamazināsies, turklāt vairākos sektors jau šobrīd ir deficīts, īpaši inženiertehnisko darbinieku. Nozares darba devēji gada otrajā pusgadā plāno izveidot vismaz 342 jaunas darba vietas.

Savukārt lauksaimniecības nozares pārstāvji prognozē, ka šajā nozarē gada otrajā pusgadā kopumā saglabāsies augošs pieprasījums pēc darbaspēka, jo darbinieku trūkst. Plānots izveidot vismaz 482 jaunas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības darbinieku vakances.

Arī Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāvji norāda, ka esošais darbaspēks nevar apmierināt krasi pieaugušo pakalpojumu pieprasījuma apjomu. Gada otrajā pusgadā viesmīļu profesijā plānots izveidot 170 jaunas vakances, bārmeņu profesijā - 551, bet pavāru profesijā - 208.

Informāciju un komunikāciju tehnoloģiju nozares attīstība tiek vērtēta kā pozitīva - ir vērojama izaugsme un pieprasījuma pieaugums pēc nozares pakalpojumiem. Latvijā šobrīd iztrūkstot apmēram 1000 darbinieku šajā nozarē.

Tikmēr kokrūpniecības nozarē tiek prognozēts neliels attīstības pieaugumu. Darbaspēka pieprasījums palielināsies, tomēr ne būtiski. Joprojām būs pieprasījums pēc kokvedēju šoferiem, kā arī programmvadības darbagaldu operatoriem, kuru nozarē pastāvīgi trūkst. Pieprasījums darba tirgū pēc zemas kvalifikācijas strādniekiem uz nozares tehnoloģiju attīstības rēķina samazinās. Plānots izveidot vismaz 631 jaunu vakanci.

Būvniecības nozares pārstāvji paredz, ka kopējais būvniecības apjoms palielināsies un gada otrajā pusē būs vērojams vēl lielāks pieaugums. Nozarē gada otrajā pusgadā plānots izveidot vismaz 260 jaunas darba vietas.

Arī Auto asociācijas pārstāvji norāda, ka 2014.gada otrajā pusgadā varētu būt gaidāms preču un pakalpojumu pieprasījuma pieaugums. Darba devēju plānos ir izveidot 69 jaunas mehānisko transportlīdzekļu un remontatslēdznieku darba vietas.

Tikmēr Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācija norāda, ka pieprasījums pēc nozares pakalpojumiem turpinās pieaugt, taču tuvākajā laikā nav sagaidāma jaunu darbinieku piesaiste nozarei. Nozarē plānots likvidēt vismaz 82 darba vietas.

Savukārt Grāmatvežu asociācijas pārstāvji saka, ka pieprasījuma pieaugums pēc nozares pakalpojumiem ir vērojams gan 2014.gada pirmajā pusgadā, gan saglabāsies gada otrajā pusgadā un "vienmēr ir pieprasījums pēc labiem grāmatvežiem". Šajā jomā plānots izveidot 229 jaunas darba vietas.

Prognozi NVA sagatavoja, analizējot un apkopojot 2556 darba devēju un 11 nozaru asociāciju aptaujas.