Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kailsals lielākos postījumus nodarījis Latvijas centrālajā daļā

Apdrošināšanas sabiedrība "BTA Insurance Company” SE (turpmāk – BTA) apdrošināšanas atlīdzībās par ziemas kailsala nodarītajiem zaudējumiem ziemāju sējumiem izmaksājusi jau 150 000 eiro. BTA informācija par pieteiktajām apdrošināšanas atlīdzībām lauksaimniecības sējumu apdrošināšanā liecina, ka kailsals nodarījis zaudējumus ziemas rapša, kviešu, tritikāles, rudzu un kviešu sējumiem.

Nelabvēlīgās ziemas sekas novērotas gandrīz visās zemnieku saimniecībās, kas apdrošinājušas ziemāju sējumus. Apdrošināšanas atlīdzības BTA šobrīd izmaksājusi kopumā par izsalušajiem 562 hektāriem apdrošināto ziemāju. Lielākie zaudējumi ziemājiem nodarīti Latvijas centrālajā daļā. Savukārt lielāko apdrošināšanas atlīdzību – vairāk nekā 53 613 eiro – par kailsala nodarītajiem postījumiem BTA izmaksājusi zemnieku saimniecībai „Vecsiljāņi” Kokneses novadā.

Andis Lillais, apdrošināšanas sabiedrības „BTA Insurance Company” SE Lauksaimniecības apdrošināšanas produktu vadītājs: „Pērnā gada novembrī, apsekojot BTA apdrošinātos ziemāju sējumus, secinājām, ka lauksaimnieki ir izvēlējušies ziemāju sējumu šķirnes ar ļoti augstu ziemcietību, kas spēj pārziemot pat bargos ziemas laikapstākļos. Taču, jāņem vērā, ka arī šīs sējumu šķirnes nevar būt 100% pasargātas no nelabvēlīgajiem ziemas apstākļiem. To apliecina šī brīža situācija, kad, apsekojot apdrošinātos sējumu laukus, secinājām, ka ļoti lielas sējumu platības ir izsalušas. Aptuveni 80% ziemāju sējumu, ko apdrošinājusi BTA, atrodas teritorijā, kur šogad bija ļoti neliela sniega sega. Kailsals vislielāko postažu nodarījis tieši Zemgalē, kur sniega sega bija visplānākā. Par nožēlu daudzi zemnieki šogad paļāvās uz dabas labvēlību un neapdrošināja sējumus, tagad visus zaudējumus viņiem būs jāsedz no savas kabatas. Apdrošināšanas izmaksas lauksaimnieku skatījumā ir pietiekami lielas – ziemas riskiem BTA sējumu apdrošināšanas izmaksas vienam hektāram ir no 20 eiro labībai līdz 100 eiro rapšu sējumiem. Ņemot vērā to, ka ziemas sezonas laikapstākļi šogad nav bijuši sējumiem labvēlīgi, vinnētāji būs tie zemnieki, kuri bija apdomīgāki un sējumus apdrošināja. Saprotot kailsala radīto zaudējumu apmērus un to, cik nozīmīgi zemniekiem ir operatīvi rīkoties, lai pārsētu laukus, apdrošināšanas atlīdzības zemniekam esam izmaksājuši pāris dienu laikā no pieteikuma saņemšanas. Kopumā esam izmaksājuši jau 150 000 eiro.”

Šobrīd, turpinot apsekot laukus, BTA paredz, ka varētu saņemt apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus arī no zemnieku saimniecībām Krimuldā, Liepājā un Gulbenē. Krimuldas pusē šoziem sniega sega bija plāna, taču vidējā ziemas gaisa temperatūra bija par pāris grādiem augstāka nekā citviet Latvijā. Savukārt Liepājā rapšu sējumi ir pārziemojuši, tomēr kailsala dēļ varētu būt izsaluši ziemas kviešu sējumi.

Lielākās izmaksātās atlīdzības par sējumiem radītajiem zaudējumiem – Bebros un Daudzesē

Šogad BTA izmaksājusi apdrošināšanas atlīdzības par kailsala radītajiem zaudējumiem ziemāju sējumiem vairākām zemnieku saimniecībām. Lielāko apdrošināšanas atlīdzību – vairāk nekā 53 600 eiro – šī gada aprīlī BTA izmaksāja Kokneses novada Bebru pagasta zemnieku saimniecībai „Vecsiljāņi” par kailsalā izsalušiem tritikāles (110 hektāru) un rudzu (156,63 hektāru) sējumiem.

Juris Sprukulis, zemnieku saimniecības „Vecsiljāņi” īpašnieks: „Lauksaimniecība ir risku nozare. Lielāko mācību šajā ziņā guvām pērn, kad zem biezās sniega segas izsuta aptuveni 200 hektāru mūsu zemnieku saimniecības sējumu. Pēc šīs pieredzes nolēmām vēlreiz „uz tā paša grābekļa nekāpt” un ziemāju sējumus apdrošināt. Jāuzsver, ka tas bija pareizais lēmums, jo arī šoreiz ziemas laikapstākļi mūsu ziemājus nesaudzēja, un kailsala dēļ aizgāja bojā vairāk nekā 266 hektāri tritikāles un rudzu. Jāuzteic atlīdzību saņemšanas process – BTA speciālisti operatīvi veica mūsu lauku apsekošanu, un apdrošināšanas atlīdzību saņēmām dažu dienu laikā.”

Savukārt otru lielāko apdrošināšanas atlīdzību par šajā ziemas sezonā kailsala nodarītajiem zaudējumiem ziemas rapšu (100,66 hektāri) un kviešu (60 hektāri) sējumiem vairāk nekā 44 950 eiro apmērā BTA aprīlī izmaksāja Jaunjelgavas novada, Daudzeses pagasta zemnieku saimniecībai „Ziediņi”.

Uģis Rubenis, zemnieku saimniecības „Ziediņi” īpašnieks: „Šogad sniega sega bija pavisam neliela. Šī iemesla dēļ, līdzīgi kā daudzās citās zemnieku saimniecībās Latvijā, arī mūsu ziemas rapšu un kviešu sējumi izsala. Kopumā kailsala dēļ cietuši mūsu saimniecības ziemāju sējumi 160 hektāru platībā. Ziemāju sējumus bijām apdrošinājuši BTA. Mūs patīkami pārsteidza BTA operativitāte – apdrošināšanas gadījumu pieteicām 2.aprīlī, BTA speciālisti veica ļoti ātru izsalušo lauku apsekošanu, un, „bez liekiem jautājumiem”, jau 4.aprīlī saņēmām apdrošināšanas atlīdzības izmaksu. Ņemot vērā riskus, kas varētu skart vasarāju sējumus, jau šobrīd esam izlēmuši, ka tos noteikti apdrošināsim BTA.”