Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika

Valmierā būs ap 400 jaunu darba vietu

Atjaunotais Valmieras gaļas kombināts jau 2014.gada nogalē varētu sākt savu darbību, kopā ar vēl trim jauniem augsto tehnoloģiju uzņēmumiem, piedāvājot darba vietas aptuveni 400 darbiniekiem no Valmieras un tās bijušā rajona, preses konferencē šodien atklāja Valmieras gaļas kombināta jaunā investora "GazEnergoStroi" prezidents Sergejs Čerņins.

 "GazEnergoStroi" plāno ne tikai atjaunot Valmieras gaļas kombināta darbību, bet arī uzņēmuma teritorijā izveidot tehnoloģisku parku, kuru veidotu trīs inovatīvi tehnoloģiskas ievirzes ražošanas kompānijas. Aprīlī korporācija "GazEnergoStroi" pabeidza Valmieras gaļas kombināta iegādes darījumu, iegūstot teritoriju aptuveni 20 hektāru platībā, no kuriem 16 hektāri pāries kompānijas īpašumā, bet pārējie četri hektāri būs ilgtermiņa nomā, paskaidroja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas vadītāja Dace Jase.

Konferencē Čerņins informēja, ka 2013.gada nogalē plānots apstiprināt gaļas kombināta biznesa plānu, lai 2014.gada nogalē tas jau sāktu savu darbību, kopā ar tehnoloģisko parku nodrošinot darba vietas aptuveni 400 darbiniekiem. Pats uzņēmējs gan atzina, ka radīto darba vietu skaits mazs, jo ražošanas procesā tiks izmantotas augstākās tehnoloģijas, tāpēc darbaspēka nepieciešamība būs mazāka.

Augstās ražošanas tehnoloģijas, pēc Čerņina teiktā, nodrošinās arī mierīgu dzīvi valmieriešiem, kas vēl pirms gadiem, kombināta iepriekšējās darbības laikā, saskārās ar nepatīkamo aromātu pilsētas ielās, kas radās produkcijas izejvielu utilizācijas rezultātā, taču atjaunotajā gaļas kombinātā tiks izmantoti kautķermeņi no Latvijas audzētavām, kā arī, ja piedāvājums nebūs pietiekami liels, tiek pieļauta arī gaļas ievešana, tomēr uzņēmējs uzsvēra, ka labprāt pirktu uz vietas audzēto dzīvnieku gaļu.

Par tuvākajiem plāniem Čerņins sacīja, ka jau patlaban ir sāktas sarunas ar kādu lielu Krievijas uzņēmumu par kombināta teritorijas kā starpposma izmantošanu, vedot gaļu uz Latviju, to fasējot šeit un tad iesaiņotu vedot atpakaļ uz Krieviju. Šādas idejas, pēc uzņēmēja teiktā, tiek apspēlētas, lai līdz 2014.gada nogalei, kad kombinātam plānots sākt darbību, te nebūtu dīkstāves.

Par konkrētiem investīciju apmēriem patlaban Čerņins atteicās informēt, norādot, ka tas ir atkarīgs no darbības jaudas, kas var būt no 20 līdz pat 100 tonnām diennaktī, taču šī informācija būs zināma līdz ar biznesa plāna apstiprināšanu.

Valmieras pilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Inesis Boķis pauda gandarījumu par šādu spēcīgu investoru ienākšanu pilsētā, ko īsteno jau vairāki lielie uzņēmumi, piemēram, "Valmieras stikla šķiedra", "Valpro", "Valmieras mēbeles", kas ir piesaistījuši gan vietējos, gan ārzemju investorus. Un īpašs gandarījums, kā atzina Boķis, ir par to, ka Valmieras gaļas kombināts, kas kādreiz bijis vietējo iedzīvotāju lepnums, joprojām tāds būs.

Jau ziņots, ka korporācija "GazEnergoStroi" vairāk nekā 13 gadus veic pilna cikla kompleksu darbu izpildi, būvējot kooģenerācijas stacijas ar jaudām: mazās - no 1 līdz 30 megavatiem (MW), vidējās - no 30 līdz 150 MW un lielās elektrostacijas ar jaudu no 150 līdz 1000 MW. Savas darbības laikā enerģētikas tirgū korporācija ir strādājusi elektrostaciju būvniecībā gan kā pasūtītājs, gan kā koordinators un darbuzņēmējs, īstenojot projektus ar kopējo elektroenerģijas jaudu vairāk nekā 4000 MW un 10 000 gigakaloriju siltumenerģijas.

Kā ziņots, Valmieras gaļas kombinātā ilgu laiku darbojās SIA "Triāls", kas par maksātnespējīgu tika pasludināts no 2009.gada 30.aprīļa. Maksātnespējas procesa lieta pret "Triālu" tika ierosināta pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pieteikuma. Tā paša gada novembrī uzņēmuma kreditori nolēma sākt bankrota procedūru. Uzņēmumam kopumā bija 272 kreditori, un kopējā prasījumu summa bija 5,276 miljoni latu. Lielākie nodrošinātie kreditori bija "SEB banka", VID, SIA "Agro Baltic", Valmieras pilsētas dome un citi.

"Triāls" bija viens no lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, kas ražoja pilnu gaļas produktu klāstu - dažādu veidu desas, kūpinājumus, konservus, kulinārijas un svaigas gaļas izstrādājumus. Uzņēmumā tika nodarbināti 200 cilvēku.