Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika

Latvijas gatavība pievienoties eirozonai tiks vērtēta objektīvi un pamatīgi

Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) veiks objektīvu un pamatīgu Latvijas tautsaimniecības gatavības pievienoties eirozonai izvērtējumu, sacīja Eiropas Komisijas (EK) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Oli Rēns pēc tam, kad mūsu valsts finanšu ministrs Andris Vilks (V) viņam pasniedza Latvijas vēstuli par ārpuskārtas konverģences ziņojuma pieprasīšanu.

Novērtējums par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai tiks prezentēts maija beigās vai jūnija sākumā, informēja Rēns.

Pēc viņa teiktā, Latvijas lēmums pieprasīt konverģences ziņojumu rāda, cik liels bijis Latvijas progress, tautsaimniecībai spējot atgūties no dziļa krituma krīzes laikā.

Latvijas tautsaimniecība izrāpās no dziļās recesijas un tagad uzrāda straujāko iekšzemes kopprodukta pieaugumu Eiropas Savienībā (ES), otru augstāko eksporta kāpumu ES, kā arī uzlabojas bezdarba situācija, atzina Rēns. Viņaprāt, Latvija ir piemērs, kā valsts spēj tikt galā ar ekonomikas nesabalansētību.

Paslavējot Latvijas sekmes krīzes pārvarēšanā, Rēns atzina, ka ir daudz ko mācīties no Latvijas piemēra, lai arī nevar viens pret viens pārņemt Latvijas pieredzi.

Komisārs uzsvēra, ka ir būtiski, lai Latvija turpina ievērot fiskālo stabilitāti.

Rēns arī atzina, ka sabiedrības viedoklis par eiro ieviešanu nav viens no formālajiem kritērijiem, kas tiek vērtēts, analizējot valsts gatavību pievienoties eirozonai, un par to konverģences ziņojumā nebūs rakstīts, taču sabiedrības nostāja tomēr tiek ņemta vērā.

Latvijas gatavība pievienoties eirozonai ir apliecinājums arī Eiropas vienotās valūtas uzticamībai, atzina Rēns, atzīmējot pērnās spekulācijas par eiro nākotni.

Savukārt Vilks pēc vēstules nodošanas Rēnam atzina, ka Latvijai šis ir ļoti svarīgs lēmums. Ministrs atzīmēja, ka visdziļākās krīzes laikā Latvija izvirzīja mērķi pievienoties eirozonai 2014.gadā un stingri virzījās uz šo mērķi. No septembra Latvija izpilda Māstrihtas kritērijus un ar katru mēnesi mūsu valsts arvien uzlabo savu sniegumu, stingri turoties pie fiskālās stabilitātes, uzsvēra Vilks.

Latvijai pievienošanās eirozonai ir svarīga, jo šis solis ļaus piesaistīt investīcijas un sekmēs izaugsmi, sacīja Vilks. Ministra ieskatā, tās ir labas ziņas visai eirozonai, ka jaunas valstis grib tai pievienoties.

Kā ziņots, konverģences ziņojuma pieprasīšana ir solis ceļā uz Latvijas pievienošanos eirozonai. Ja EK un ECB ekspertu atzinums būs Latvijai labvēlīgs, gala politiskais lēmums par Latvijas uzaicināšanu iestāties eirozonā būs jāpieņem Eiropas Padomei šā gada jūlijā.