Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika

Bankrotu skaits Eiropā audzis, Latvijā - samazinājies

© F64

Uzņēmumu maksātnespējas procesu skaits Centrālajā un Austrumeiropā 2013.gadā pieaudzis par 5%, salīdzinot ar 2012.gadu, secināts ikgadējā starptautiskās kredītrisku apdrošināšanas kompānijas "Coface" pētījumā.

Pētījuma rezultāti rāda, ka Latvija ir vienīgā valsts reģionā, kurā maksātnespējas gadījumu skaits 2013.gadā ir samazinājies.

Finanšu eksperti prognozē Baltijas reģionam un Latvijai ievērojamus ekonomiskās izaugsmes tempus šogad.

"Coface" pētījums atklāj, ka biznesā 2013.gads Centrālās un Austrumeiropas reģionam bijis smags. Jau tā novājinātā ekonomiskā situācija pasliktinājās, un mājsaimniecību patēriņš turpināja kristies fiskālo pasākumu ietekmē, kas tika ieviesti, lai samazinātu pieaugošo budžeta deficītu. Piekļuve kredītiem tika ierobežota, bet pieprasījums pēc jauniem aizdevumiem auga. Tas ietekmēja uzņēmumus, piespiežot tos samazināt pārdošanas apjomus. Vienlaikus eksports - iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma veicinātājs - cieta no eirozonas recesijas.

Šī ekonomiskā situācija atspoguļojās arī maksātnespējas statistikā, 2013.gadā teju 70 000 uzņēmumu kļuva maksātnespējīgi. Visām valstīm Centrālajā un Austrumeiropas reģionā, izņemot Ungāriju, bankrotu skaits palielinājies vidēji par 9%. Vislielākais maksātnespēju skaita pieaugums bijis Bulgārijā, bankrotējot 834 uzņēmumiem, kas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir par 39%.

Latvijas gadījumā "Coface" ziņojums iezīmē pozitīvu tendenci, proti, uzņēmumu maksātnespējas procesu skaits valstī samazinājies par 7,4%, kas ir vienīgais šāds gadījums reģionā. "Coface" finanšu analītiķi pozitīvo rādītāju saista ar IKP pieaugumu, kā arī pieaugošo patēriņu valstī. Pagājušajā gadā Latvijā maksātnespēja pieteikta 818 uzņēmumiem, no kuriem ievērojamākie gadījumi bijuši metālapstrādes uzņēmuma "Liepājas metalurgs", kā arī mazumtirdzniecības uzņēmuma SIA "Plus punkts" maksātnespēja.

Vērtējot 2013.gadā Latvijā reģistrēto maksātnespēju sadalījumu pa nozarēm, "Coface" secina, ka 24% ir būvniecībā, 16% - mazumtirdzniecībā, 13% - vairumtirdzniecībā, 7% - nekustamā īpašuma nozarē, 0,2% - tūrisma nozarē, bet 40% ir maksātnespējas gadījumi citās nozarēs.

Lietuvā 2013.gadā reģistrēta 1517 uzņēmumu maksātnespēja (ievērojamākais gadījums - "Ukio Bankas"), un tas ir par 8,4% vairāk nekā gadu iepriekš.

Tikmēr 2014.gada sākums ir iezīmējies ar pozitīvu tendenci ekonomisko perspektīvu jomā. Saskaņā ar "Coface" prognozēm vidējais izaugsmes temps Centrālās un Austrumeiropas valstīs šogad teju divkāršosies, pieaugot no 1,1% 2013.gadā līdz 2% 2014.gadā. Uzlabojumus veicinās Baltijas valstis - Latvijai un Lietuvai prognozē pieaugumu attiecīgi par 4,2% un 3,4%. Vienlaikus arī citu Centrālās un Austrumeiropas valstu ekonomiku pieauguma tempi palielināsies salīdzinājumā ar 2013.gadu. Galvenais izaugsmes avots būs pieaugošais eksporta apjoms un privātais patēriņš. Šajos vides uzlabošanās apstākļos uzņēmumi varēs justies brīvāk savu biznesa lēmumu pieņemšanā, tāpat radīs iespējas atgriezties pie pamatkapitāla veidošanas.

Lai gan "Coface" prognozē Rietumeiropas ekonomikas atveseļošanos, tās pieauguma temps 2014.gadā būs mērens - 1% līmenī. Galvenie pieauguma veicinātāji būs divas stabilās ekonomikas, Austrija un Vācija, kurām "Coface" prognozē kāpumu 2014.gadā par 1,7% katrai. Abām valstīm izaugsmē palīdzēs pieaugums mājsaimniecību patēriņā, ko savukārt veicinās zemākie bezdarba rādītāji visā ES, algu palielinājums, kā arī augošais ārējais pieprasījums pēc šo valstu produktiem.

Uzņēmumi Centrālās un Austrumeiropas reģionā iegūs arī no to galveno ārvalstu tirdzniecības partneru situācijas uzlabošanās. Kamēr Latvijā un Polijā šogad gaidāms bankrotu skaita samazinājums, citas Eiropas valstis piedzīvos turpmāku bankrota skaita pieaugumu, Čehijā, Ungārijā, Rumānijā, kā arī Horvātijā un Slovēnijā tiek prognozēts visaugstākais maksātnespēju pieaugums, informē "Coface".

"Coface" grupa pasaulē piedāvā kredītrisku apdrošināšanu - risinājumus uzņēmumiem, lai pasargātu biznesu no finanšu riskiem gan vietējā, gan eksporta tirgū. "Coface" grupas kopējais apgrozījums 2013.gadā sasniedza 1,4 miljardus eiro. Grupa strādā 66 valstīs, nodarbinot kopumā 4400 strādājošos. Katru ceturksni "Coface" publicē risku novērtējumu 158 valstīm, balstoties uz savu ekspertu zināšanām par kompāniju maksājumu uzvedību.