Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Latvijā notiks plašākais līdz šim publiskais eksperiments ar sulām

Par godu Sulu mēnesim, par kuru tiek dēvēts aprīlis, Sulu ekspertu padome uzsākusi plašāko līdz šim publisko možuma eksperimentu, kurā skolēni un biroju darbinieki varēs vienu darba nedēļu dzert sulas un novērot, kā uzlabojas to pašsajūta.

Sulu padomes mērķis ir, iesaistot sabiedrību netradicionālā publiskā eksperimentā, kā arī izmantojot līdzšinējos Latvijā veiktos pētījumus par paku sulām, izglītot par sulu pozitīvajām īpašībām, kā arī veicināt augļu, dārzeņu un sulu patēriņu sabiedrības ikdienas uzturā. Sulu ekspertu padomes pārstāvji norāda, ka sulas ir nozīmīgas mūsu uzturā, jo satur augļos un dārzeņos esošās vērtīgās vielas. Turklāt šīs īpašības ir gan pašu pagatavotajām sulām, gan arī veikalos nopērkamajām sulām.

Netradicionālo eksperimentu var veikt ikviens, dzerot piecas dienas sulas un atzīmējot speciālā tabulā savu pašsajūtu. Ar eksperimenta noteikumiem var iepazīties www.sulueksperti.lv.

Projekta ietvaros "Cido" plāno iesaistīt vairāk nekā 200 skolas un birojus, kuriem dāvās sulas un aicinās novērot, kā uzlabojas pašsajūta, dzerot paku sulas, kas ir dabīgas un saglabā eksotisko augļu pozitīvās īpašības. Lai popularizētu ideju, ka katrai sulai ir savas pozitīvās īpašības, "Cido" aicina izmantot kopā ar ekspertiem izstrādāto unikālo rīku un uzzināt individuālo sulu plānu nedēļai www.cido.lv sadaļā Kalkulators.

Netradicionālajā eksperimentā varēs ikviens piedalīties līdz 30. aprīlim.

Andis Brēmanis, Sulu ekspertu padomes vadītājs, aicina atcerēties, ka augļu sulas ir dabīgo augļu cukuru - fruktozes un glikozes - avots, kas kopā ar sulās esošajām minerālvielām un vitamīniem nodrošina fizisku enerģiju un mundrumu ilgākam laikam nekā citi dzērieni. Saskaņā ar Latvijā veiktiem pētījumiem glāze apelsīnu sulas nodrošina 93% no C vitamīna dienas normas, satur arī kāliju un magniju. Ābolu sula nodrošina muskuļu un nervu sistēmas darbību un normālu asinsspiedienu, veicina kaulu un zobu stiprību. Tās sastāvā ir kālijs, mangāns, fosfors un magnijs.Tomātu sula ir vērtīgs antioksidantu, it īpaši karotinoīdu avots. Tā satur arī kāliju, magniju un fosforu."

Saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes veiktajiem pētījumiem par veikalā nopērkamajām paku sulām, to iekļaušana ikdienas uzturā ļauj uzņemt organismam tik nepieciešamās minerālvielas un antioksidantus, kā arī tām piemīt labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Saskaņā ar pētījumiem katrai no tām piemīt savas unikālās īpašības, tāpēc uzturā tās ieteicams lietot dažādas.

Šobrīd Latvijā mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas ir viena no svarīgākajām produktu grupām uzturā. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem iedzīvotājiem ik dienu ir jāuzņem vismaz 5 porcijas dārzeņu, augļu un ogu, kas kopā veido aptuveni 400 - 500 gramus. Saskaņā ar uztura speciālistu rekomendācijām vienu porciju dienā var veidot glāze sulas.

Sulu ekspertu padomi veido dietologs un Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente Solvita Kampuse, uztura zinātniece Laila Meija, Zemkopības ministrijas pārstāve Iveta Veinberga, sertificētas uztura speciālistes Lizete Puga, Alise Kindzule, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja un sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, sulu ražotājs Latvijā „Cido Grupa”, kā arī "Tetra Pak" - pasaulē vadošais pārtikas iepakojumu ražotājs.

* European Fruit Juice Association, 2017 Liquid Fruit Market Report, http://www.aijn.org/project/fruit-juice-matters-programme/fruit-juice-matters-2017-report/.