Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Citi raksti

MANGAĻI ŪDENS DIŽVIETAS - Aicina nobalsot par vērtīgākajām Latvijas ūdens dižvietām

Visā pasaulē 22. martā tiek svinēta ūdens diena, atgādinot iedzīvotājiem par ūdeni kā mūsu zemes vērtīgāko resursu. Par godu šai dienai dabīgais minerālūdens "Mangaļi" projekta "Mangaļi dižvietas" ietvaros aicina iedzīvotājus piedalīties Latvijas ūdens dižvietu topa izveidē, speciālā balsojumā nosakot visvērtīgākās Latvijai ūdens vietas.

Kopā ar ekspertiem ir atlasītas 20 vietas no dažādiem Latvijas reģioniem. Balsot par vērtīgāko ūdens dižvietu var ikviens līdz 22. aprīlim vietnē www.mangalidizvietas.lv vai arī Mangaļi Facebook lapā. Projekta mērķis ir aicināt Latvijas iedzīvotājus apzināties, cik daudz vērtīgu ūdens vietu ir Latvijā un novērtēt mūsu vērtīgos ūdens resursus.

Projekts "Mangaļi dižvietas" ir iekļauts starp Latvijas simtgades oficiālajiem projektiem.

Kas ir Latvijas dižākās no dižvietām? Vējiņu pazemes ezeri Straupē, Sv.Meinarda sala Daugavas vidū, Lubāns, Ventas rumba, Ērgļu klintis vai citas vietas? Ikviens var nobalsot par viņuprāt vērtīgākajām vietām. Tālāk tiks izveidots speciāls tops un pie 5 dižākajām vietās tiks uzstādītas speciālas norādes.

Godinot mūsu ūdens resursus, dabīgais minerālūdens “Mangaļi” pērn uzsāka projektu “Mangaļi dižvietas” (www.mangalidizvietas.lv), kura mērķis ir līdz Latvijas simtgadei izveidot Latvijai dāvanu - unikālu karti jeb dižceļvedi ar vismaz 100 dižvietām. Tās ir vietas ar stāstiem par labākajām Latvijas ūdens dižvietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Tās ir vietas, kas vislabāk raksturos Latviju, apvītas ar leģendām un stāstiem un iedvesmos iedzīvotājus vairāk novērtēt mūsu ūdeni. Karte vienlaikus būs labs palīgs Latvijas apceļošanai un iepazīšanai.

Projekta mērķis ir veicināt ne tikai iedzīvotāju vēlmi apceļot Latviju, bet arī patriotismu, pierādot, ka, lai gan Latvija teritorijas ziņā ir maza valsts, tomēr tā var būt arī savā jomā lielvalsts. Lai gan mūsu dzīlēs nav atklāti vērtīgi naftas urbumi, tomēr mūsu dzīles ir bagātas ar ūdeni. Tāpēc droši varam apgalvot, ka Latvija ir ūdens lielvalsts.

“Mangaļi” uz šo projektu iedvesmoja Tallinas Tehnoloģiju universitātes pētnieku veiktais atklājums, ka dabīgā minerālūdens “Mangaļi” 213 m dziļumā iegūtais ūdens ir filtrējies caur zemes iežiem 36 000 gadus, kas ir raksturīgi tikai mūsu reģionam. Jāmin, ka no šī urbuma iegūtais minerālūdens “Mangaļi” ir viens no visiecienītākajiem dabīgajiem minerālūdeņiem Latvijā. Pateicoties tā ilgajai filtrācijai caur iežiem, ir vienlaikus arī vērtīgiem minerālsāļiem - magniju, kalciju un citiem - bagāts un saglabā augstu tīrības pakāpi, kopumā liecinot par ūdens augsto vērtību.

Starptautiskā ūdens diena visā pasaulē tiek atzīmēta 22.martā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību dzeramā ūdens resursiem kā vērtībai. Lai gan Latvijā saldūdens resursi ir pietiekamos apjomos, tomēr mums ir svarīgi parūpēties, lai tie saglabātu savu tīrību un augsto kvalitāti arī nākotnē. Starptautisko ūdens dienu pasaulē atzīmē kopš 1993.gada pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) iniciatīvas. Latvijā to svin kopš 1996.gada.