Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Pašmāju ražotājs kopā ar pētniekiem izstrādājis sulu kalkulatoru

Sulu ražotājs “Cido” sadarbībā ar uztura speciālistiem un zinātniekiem ir izstrādājis sulu kalkulatoru, kas palīdzēs izveidot sulu plānu nedēļai katram ģimenes loceklim, ņemot vērā dzimumu, vecumu un dzīvesveidu.

Kalkulators ir izveidots, balstoties uz dažādiem Latvijā veiktiem pētījumiem par veikalā nopērkamajām sulām un, atbilstoši uztura speciālistu rekomendācijām, paredz katru dienu izdzert vienu glāzi sulas. Rīku var atrast www.cido.lv sadaļā Kalkulators.

Šobrīd Latvijā mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas mūsdienās ir viena no svarīgākajām produktu grupām uzturā. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem iedzīvotājiem ik dienu ir jāuzņem vismaz 5 porcijas dārzeņu, augļu un ogu, kas kopā veido aptuveni 400 - 500 gramus. Saskaņā ar uztura speciālistu rekomendācijām vienu porciju dienā var veidot glāze sulas.

Tāpēc “CIDO” kopā ar uztura zinātniekiem un speciālistiem ir uzsācis izglītojošu projektu “Sulas spēks” par sulu vērtīgajām īpašībām, kas, balstoties uz Latvijā veiktiem pētījumiem par sulām, ir izstrādājis Sulu kalkulatoru jeb sulu plānu nedēļai. Ideja par sulu kalkulatoru radās, sadarbojoties pētījumu jomā ar augstskolām un secinot, ka katra sula pēc to īpašībām ir atšķirīga, tāpēc ir nepieciešams uzturā uzņemt dažādas sulas. Sulu kalkulators ļauj izvēlēties sulas, balstoties uz cilvēka vecumu, dzimumu un cik aktīvs viņš ir ikdienā.

Latvijas Lauksaimneicības universitātes pētniece Solvita Kampuse atzīst, ka izveidotais kalkulators būs labs špikeris, lai vairāk uzzināt par sulām un tā vērtīgajām īpašībām. Piemēram, sulās ir daudz antioksidantu un, kā zināms, tie tiek uzskatīti par labu palīgu, lai aizkavētu organisma novecošanos. Savukārt Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis norāda, ka sulu kalkulators ļauj atklāt, kādas minerālvielas ir katrā sulā un to īpatsvaru no dienas normas. Pludmales volejbola treneris un olimpietis Mārtiņš Pļaviņš norāda, ka sulās ir daudz minerālvielu un vitamīnu, kas savukārt palīdz atgūt zaudēto minerālvielu īpatsvaru pēc lielām fiziskām slodzēm.

Kalkulators ļauj aprēķināt, kādu sulu kombināciju ir ieteicams dzert nedēļā. Piemēram, senioriem uzturā nozīmīgākas ir citrusa un tomātu sulas, savukārt vīriešiem - tomātu sulas. Sievietēm pēc 35 gadiem arī tomātu sula kombinācijā ar citrusa sulām, kas ir ļoti labs antioksidantu avots. Bērniem svarīgi dzert sulas, jo tās ir ne tikai labs vitamīnu un minerālvielu avots, bet arī var uzlabot koncentrēšanās spējas.

Kalkulatora veidošana balstās uz pēdējos gados Latvijā veiktiem pētījumiem. Piemēram, saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes veiktajiem pētījumiem par Tetra Pak sulām, to iekļaušana ikdienas uzturā ļauj uzņemt organismam tik nepieciešamās minerālvielas un antioksidantus, kā arī tām piemīt labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Saskaņā ar pētījumiem katrai no tām piemīt savas unikālālās īpašības, tāpēc uzturā tās ieteicams lietot dažādas.

Savukārt uztura zinātnieces Lailas Meijas virsvadībā veiktais pilotpētījums ar senioriem, kuri divus mēnešus uzturā dzēra glāzi apelsīnu sulas, ļauj secināt, ka šī sula ir labs B grupas vitamīna folskābes avots. Pētījuma sākumā 75% dalībnieku folskābes līmenis bija nepietiekams. Savukārt pētījuma beigās vairs tikai 30% dalībnieku tas bija nepietiekamā daudzumā. Vienlaikus šī pētījums ietvaros netika novērots, ka apelsīnu sula atstātu ietekmi uz holesterīna un cukura līmeni asinīs.