Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Citi raksti

Kā tehnoloģiju skauti var palīdzēt uzņēmumiem veicināt inovācijas

Ne katram uzņēmumam pietiek iekšēju resursu, lai uzzinātu aktuālāko par sadarbības iespējām ar zinātniekiem, veiktu pētījumus jaunu ideju pārbaudei vai regulāri ieviestu jaunākās tehnoloģijas. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) piedāvā risinājumu - tehnoloģiju skautus, kuru pakalpojumus var izmantot ikviens Latvijas uzņēmums.

Tehnoloģiju skauts ir speciālists, kurš pārzina pētnieciskās organizācijas, to personālu un sniegtos pakalpojumus. Uzņēmējam, kurš plāno attīstīt jaunus produktus vai tehnoloģijas, skauts palīdzēs atrast atbilstošo pētniecības organizāciju vai pētnieku, kuru kompetencēs ietilpst konkrēto jautājumu risināšana. Saruna ar skautu būs vērtīga arī uzņēmējiem, kuri tikai domā par jaunu produktu attīstīšanu.

Jāuzticas pētniekiem

Lai arī uzņēmēji un pētnieki ir šķietami atšķirīgas jomas, mūsdienās to sinerģija ir ļoti būtiska. “Uzņēmējiem nepieciešams vairāk uzticēties pētniekiem. Uzņēmēji ir zinoši savas nozares pārstāvji, kas orientējas tirgū un tirgus vajadzībās, savukārt pētnieki ir savas jomas speciālisti, jo regulāri ceļ savu kvalifikāciju, piedaloties starptautiskos projektos un viesojoties ārvalstu laboratorijās pie savas jomas kolēģiem, tā regulāri gūstot jaunāko informāciju un zināšanas par aktualitātēm un inovācijām attiecīgajā nozarē. Labi speciālisti pētniecības organizācijās var palīdzēt uzņēmējiem izstrādāt jaunos produktus un ieteikt jaunus paņēmienus esošu produktu ražošanā un uzlabošanā,” ir pārliecināta Ilze Stokmane, tehnoloģiju skauts bioekonomikas jomā.

Izpratne par laiku

Biznesā viss notiek ātri - iespēja gūt peļņu nereti ir atkarīga tieši no biznesa ātruma - jo ātrāk top jauns produkts, jo ātrāk tas nonāk veikalu plauktos, jo lielāka iespēja, ka konkurenti atpaliks. Par laiku ir jādomā arī zinātnieku un uzņēmēju sadarbības kontekstā: “Uzņēmējiem jārēķinās ar laiku: uzņēmējiem un pētniekiem ir atšķirīga izpratne par laiku. Ja uzņēmējam bieži vien pakalpojums ir nepieciešams pēc iespējas ātri, tad pētnieks šādu spiedienu no tirgus neizjūt. Nereti pētnieki ir iesaistīti vairākos projektos vienlaicīgi, universitātēs arī mācību procesā, kas ietekmē pakalpojuma sniegšanas laiku. Tādā ziņā pētnieki, kuri strādā zinātniskajos institūtos vai laboratorijās, tai skaitā arī sertificētajās, var uz uzņēmēja pieprasījumu reaģēt ātrāk. Savukārt universitātēs ir koncentrētas vairākas kompetenču jomas.” skaidro Lita Lazdiņa, tehnoloģiju skauts Rīgas Tehniskajā universitātē.

Inovācijas = nauda

“Uzņēmējiem bieži nav pietiekama izpratne par inovācijas procesa nozīmi viņa uzņēmumam. Tāpēc uzņēmējs nav gatavs ieguldīt savus līdzekļus pētījumu veikšanā, lai veicinātu inovācijas. Finansiālais aspekts ir ļoti svarīgs. Tādēļ nepieciešams informēt uzņēmējus par valsts un citām atbalsta iespējām uzņēmējam. Tāpat arī uzņēmumiem nav informācijas, kādus pakalpojumus un kādus pētījumus tie varētu saņemt no pētniecības organizācijām. Te nu tehnoloģiju skautiem būtu nenovērtējama loma informācijas sniegšanā un kontaktu dibināšanā starp uzņēmējiem un pētniecības organizācijām,” novērojis Gunārs Bajārs, tehnoloģiju skauts video materiālu, tehnoloģiju un inženiersistēmu jomā.

LIAA Vaučeru programmas ietvaros sniedz atbalstu maziem un vidējiem komersantiem jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībai. Šis ir viens no veidiem kā LIAA atbalsta inovatīvu ieceru īstenošanu, veicinot Latvijas tautsaimniecības izaugsmi. Inovāciju Vaučeri 25 000 EUR apmērā mikro, mazais un vidējais komersants var izmantot ar jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādi saistītu darbību finansēšanai, piemēram, tehniski ekonomiskās priekšizpētes veikšanai, jauna produkta sertificēšanai.

“LIAA vaučeru programmas izmantošanā noteicošais, protams, ir finansiālais aspekts. Programmas finansiālā atbalsta intensitāte ir 60%, kas, pat ņemot vērā nodevas birokrātijai, tomēr ir vērā ņemams ieguvums uzņēmumam. Protams, uzņēmējs vienmēr vēlēsies, lai atbalsta intensitāte būtu pēc iespējas lielāka,” vērtē G.Bajārs.

Sākas viss no gala

Kā gatavoties sadarbībai ar pētnieku? Ģirts Smelters, tehnoloģiju skauts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā iesaka: “Sadarbības procesā ar petniekiem ir būtiski skaidri definēt savas inovāciju vai produkta attīstības vajadzības, lai rezultāts būtu pēc iespējas augstvērtīgāks un mijiedarbība efektīvāka. Ir svarīgi uzņēmumam sākt apzināties savu vidēja un ilgtermiņa pētniecības, attīstības un inovāciju stratēģiju, padarot to par neatņemamu biznesa plānošanas sastāvdaļu. Tas ļautu veidot veiksmīgas un ilglaicīgas attiecības ar pētniekiem un zinātniskajām institūcijām, kā arī ļautu mērķtiecīgi domāt par produkta uzlabošanu, attīstību vai pielāgošanu jauniem mērķtirgiem.”

Šobrīd LIAA darbojas 5 tehnoloģiju skauti: pa vienam Latvijas Universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē un 3 skauti sekojošās nozarēs: bioekonomika, viedie materiāli un informācijas un komunikāciju tehnoloģijas. Skautu kontakti ir pieejami LIAA mājaslapā (ej.uz/LIAAskauti), kā arī uz konsultāciju ar skautu var pieteikties arī LIAA Klientu apkalpošanas nodaļā.