Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Citi raksti

Kādu apkures risinājumu izvēlēties? Iesaka izstāde “Māja. Dzīvoklis”

Informāciju sagatavoja Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1

Mūsdienās apkures sistēmas izvēli ietekmē daudz un dažādi faktori - ne tikai cilvēka dzīvesstils, bet arī tendences ekonomēt resursus un domāt ilgtermiņā. “Māja. Dzīvoklis 2017” no 19. līdz 22. oktobrim piedāvās plašu apkures sistēmu klāstu, bet šobrīd piedāvā noskaidrot tev vispiemērotāko!

Apkures sistēmai ir jāsaskan ar tavu dzīvesstilu! Kāds ir tavējais?

Granulu katli - rosīgajiem mājas darbu mīļiem

Neskatoties uz to, ka granulu katli prasa daudz laika un enerģijas, tas ir viens no populārākajiem un ekonomiskākajiem apkures veidiem Latvijā. Taču ir jāņem vērā, ka regulāri būs jātīra deglis, jāseko, lai bunkurs neaizsērē, un jārēķinās, ka reizi trīs mēnešos katls būs kārtīgi jāiztīra. Ja šie darbi šķiet drīzāk kā atpūta, nevis pienākums, tad katls būs tev piemērots!

Kamīnkrāsnis - čaklajiem romantiķiem

Arī kamīnkrāsns prasīs lielāku uzmanību, bet ir viena no finansiāli izdevīgākajām apkures iespējām. Taču tā būs jākurina vismaz reizi 24 stundās. Tādēļ šī apkures sistēma būs ideāla tiem, kam patīk pavadīt laiku mājās vai kuriem dienas režīms ļauj regulāri ieplānot krāsns kurināšanu. Gadījumā, ja šis ir vienīgais siltuma avots mājās un ja esi lielāks siltummīlis nekā romantiķis, tad šī nebūs īstā izvēle. Jāpārliecinās, vai prieks par liesmu spožumu ir tikpat ilgs, cik laiks, kurā krāsns telpu uzsilda.

Siltumsūkņi - zaļi domājošajiem komfortmīļiem

Siltumsūkņus visbiežāk izvēlas jauno ēku īpašnieki vai gluži vienkārši tie, kuriem apnicis ņemties un nemitīgi gādāt par malkas vai granulu katlu. Tie ir cilvēki, kuri daudz ceļo un kuriem ir svarīga iespēja apkuri kontrolēt arī no attāluma. “Ne mazāk būtiski - siltumsūkņi ir draudzīgi videi, jo nepiesārņo gaisu ar dūmiem. Turklāt par apkopi ir jādomā tikai vienreiz gadā, izsaucot meistaru,” komentē “silta-māja. lv” speciālists Kristaps Vidzis.

Nesapņo par gaisa pilīm, bet izvērtē situāciju un pieejamos resursus Ir apkures sistēmas, ar kurām mājokli var papildināt jebkurā laikā, bet citas - tikai mājas projektēšanas stadijā. Piemēram, kamīnkrāsnis var ierīkot jebkurā mājā, ja vien ir iespējams izbūvēt skursteni. Tomēr “Tulkivi” apkures iekārtu eksperte Digna Nolberga norāda, ka visizdevīgāk kamīnkrāsni ir ieplānot, projektējot ēku. Tad var izvēlēties efektīvāko novietojumu, kas ļaus apsildīt pēc iespējas lielāku platību. Savukārt, ja dzīvojat daudzdzīvokļu namā, variantu, no kuriem izvēlēties, ir krietni mazāk. Taču bieži vien, lai nebūtu jāsalst līdz apkures sezonas sākumam, pietiek arī ar gaiss-gaiss kondicionieri, kam ir sildīšanas funkcija.

Skopais maksā divreiz - samēro šī brīža ieguldījumu ar izdevīgumu ilgtermiņā!

Aprēķināts, ka viens no ekonomiskākajiem variantiem ilgtermiņā ir ģeotermālais zemes siltumsūknis. Bet tā uzstādīšanu individuālai saimniecībai var atļauties retais. Cenu ziņā lētāk un izdevīgāk būs ieviest gaiss-ūdens siltumsūkni, kas ir lētāks par maģistrālo gāzes apkuri, sašķidrināto gāzi, dīzeļdegvielu vai elektrību.

Ar vienu labi, ar divām - vēl labāk! Nereti visprātīgāk ir kombinēt divas apkures sistēmas.

Vēlies būt neatkarīgs? Ierīko kamīnkrāsni!

Latvijā tā ir iecienīta prakse - viens no apkures veidiem ir autonoms, bet dārgāks, otrs - lētāks, bet kam nepieciešama atsevišķa kurināšana. Viens no populārākajiem asistējošajiem apkures veidiem ir kamīnkrāsnis. Tās darbojas arī tad, kad tiek pārtraukta elektrība, dodot pilnīgu neatkarību. Mūsdienās kamīnkrāsnis spēj ilgi uzturēt siltumu un apsildīt lielu platību.

Ietaupi, sezonāli mainot apkures sistēmas

Vairumā privātmāju darbojas granulu katli, kurus var kombinēt ar citu apkures veidu. Piemēram, siltumsūkņa boileriem. “Apkures periodā boileri uzsildīs granulu katls, bet vasarā var izmantot iemontētu siltumsūkni, kas ļaus samazināt izdevumus karstā ūdens uzsildīšanai līdz pat trīs ar pusi reizēm,” apgalvo “Panasonic” pārstāvis Mareks Veļikodnijs.

“Māja. Dzīvoklis ” ir gaidīts notikums ikvienam, kas būvē, remontē vai labiekārto savu mājokli un vēlas iedzīvināt jaunas krāsas, dizainu, kvalitāti, komfortu un noskaņas mājokļa interjerā un eksterjerā. Kā zināms, “Mājas.Dzīvoklis ” notiks no 19. līdz 22. oktobrim Ķīpsalā.

Vienlaikus ar izstādi “Māja. Dzīvoklis 2017” notiks starptautiskā nekustamā īpašuma, darījumu un investīciju izstāde “Realty & Investment 2017” (www.realty-investment.lv) un starptautiskā energoefektivitātes, infrastruktūras un vides tehnoloģiju izstāde “Vide un enerģija 2017” (www.bt1.lv/ee/). Visu izstāžu apmeklējums - ar vienu ieejas biļeti!

Izstādes rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Izstādes darbalaiks:

  • 19.-21. oktobris 10.00-18.00
  • 22. oktobris 10.00-17.00

Ieejas biļešu cenas:

  • Ieejas biļete - 6 EUR
  • Pensionāriem, invalīdiem, studentiem, skolēniem - 4 EUR
  • Bērniem līdz 7 gadu vecumam - bez maksas
  • Ģimenes biļete (2 pieaugušie un 2 bērni vai 1+3) - 13 EUR

Biļetes var iegādāties arī internetā https://mdz2017.ticketforevent.com/lv