Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Citi raksti

Tā pati aptieka, bet vairāk skaistuma - GRANDIOZĀ atvēršana!

Aptieka jau sen vairs nav vieta, kur cilvēki vēršas tikai pēc zālēm jeb kāda ir šodienas aptieka?

Tradicionāli aptieka uzskatīta par iestādi, kurā tiek gatavoti un pārdoti medikamenti. Arheoloģiskie pētījumi lēš, ka pirmie medikamenti izrakstīti jau aptuveni 2000-1500 gadus pirms Kristus dzimšanas, par ko liecina atrastie papirusa ruļļi un akmens plātnes, kas kalpojušas kā receptes ārstniecības līdzekļu izrakstīšanai.

Aptieku priekšteči dienasgaismu ieraudzīja ap mūsu ēras 750. gadu Bagdādē, savukārt aptuveni 1200. gadā pirmās aptiekas tika dibinātas arī Eiropā. Interesanti, ka sākotnēji farmācijas praktizēšana Eiropā tika atļauta tikai klosteros, kur mūki kultivēja dažādus ārstnieciskus augus lietošanai klosterī un ārpus tā.

Svarīgs notikums farmācijas attīstībā bija gandrīz 400 gadus vēlāk jeb aptuveni 1605. gadā, kad parīzietis Luijs Herberts devās ekspedīcijā uz Jauno pasauli, lai ar no indiāņiem iegūtajām zināšanām un ārstniecības līdzekļu receptēm iepazīstinātu arī Eiropas iedzīvotājus un bagātinātu pieejamo zāļu klāstu.

Pirmās zāļu tirgotavas Rīgā tika atvērtas 1290os gados, savukārt pirmā lielā aptieka atklāta 1357. gadā. Daudzus gadus vēlāk - 2017. gadā - Latvijā ir 808 aptiekas, nu jau 16 gadu to starpā arī EUROAPTIEKA - kopā 52 aptiekas atrodamas jau 18 apdzīvotās vietās Latvijā.

Kā aptieka mainījusies gadu gaitā?

“Aptieka jau sen vairs nav vieta, kur cilvēki vēršas tikai pēc zālēm,” ir pārliecināta EUROAPTIEKAS vadītāja Daugavpilī Danuta Hrapāne. Pieredzējušās aptiekāres novērojumi liecina, ka pēdējos gados cilvēki arvien vairāk novērtē to, ka farmaceiti ir zinoši un katrā aptiekā ir pieejami konsultanti, kuri palīdz orientēties plašajā piedāvājumu klāstā. Daugavpils aptiekas vadītāja atzīst, ka nereti klientu jautājumi saistīti tieši ar ķermeņa kopšanas līdzekļiem un higiēnas precēm. “Citviet nav neviena, kas atbild uz jautājumiem un pastāsta, aprunājas ar jaunajiem vecākiem, tāpēc nereti tieši jaunās māmiņas ir tās, kuras vēršas pie mums ar jautājumiem par mazulim piemērotāko. Bažīgajām māmiņām vienmēr ir simts un viens jautājums,” smej Danuta.

Farmaceits mūsdienās ir viens no ikdienā visplašāk pieejamajiem veselības aprūpes speciālistiem. Tiesa, lai gan jau simtiem gadu cilvēki devušies uz aptieku brīžos, kad nepieciešama palīdzība, šodien farmaceita zināšanas ir daudz plašākas nekā vien zināšanas par medikamentiem un slimību simptomiem. Danuta Hrapāne atzīst, ka farmaceiti ir arī padomdevēji, konsultanti, veselības aprūpes speciālisti, nereti arī “psihologi”. Ja sākotnēji farmaceiti bija speciālisti, kas pārzina zāļu lietošanu, sastāvu, to iedarbību un izgatavošanu, mūsdienās kompetenču lauks ir būtiski paplašinājies.

Farmaceite stāsta, ka pāris desmitu gadu atpakaļ komunikācija ar aptiekas darbiniekiem, salīdzinot ar šodienu, bija “skopa” - klusēdami cilvēki stāvēja garās rindās. “Senāk cilvēks uz aptieku atnāca izņemt recepšu zāles, neko nejautājot. Starp farmaceitu un klientu bija stikla siena - gan burtiskā, gan pārnestā nozīmē,” atceras Danuta. “Priecājos, ka tagad tas ir mainījies un cilvēki vairs nebaidās jautāt un rūpēties par sevi. Viņi nāk uz aptieku konsultēties. Mūsu zināšanas ir bagātība, ar ko labprāt dalāmies.”

Mainoties līdzi laikam, EUROAPTIEKA Daugavpilī atklāj pirmo aptieku skaistumam Latvijā

Latvijā vēl neredzēta inovācija ir EUROAPTIEKAS jauna koncepta aptieka skaistumam, kas Daugavpilī tika atklāta 11. jūlijā. Pirmās skaistuma aptiekas sortiments veidots, domājot par veselību un skaistumu, un produktu klāstā tiks pārstāvēti tādi zīmoli kā Apivita - dabīgā kosmētika no Grieķijas, profesionālās sejas maskas lietošanai mājas apstākļos BeautyFace, kvalitatīvi nagu kopšanas līdzekļi Depend O2 un citi. “Aptiekā ik dienas būs pieejami konsultanti, lai klientiem sniegtu padomu par ādas kopšanu un piemērotākajiem kosmētikas līdzekļiem, analizējot katra individuālās vajadzības. Būt skaistai - tas ir katras pašas lēmums! Kā jau es teicu - aptieka jau sen vairs nav vieta, uz kuru doties tikai pēc zālēm,” smaida EUROAPTIEKAS vadītāja Daugavpilī Danuta Hrapāne.

Latvijā pirmā jauna koncepta aptieka skaistumam apmeklētājus laipni gaida Daugavpilī, Cietokšņa ielā 60.