Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Citi raksti

Vienkāršs veids, kā turpmāk būt drošam par sava Izlīdzinātā maksājuma atbilstību patēriņam

© Publicitātes foto

Lielākā daļa Elektrum klientu par savu norēķinu veidu ir izvēlējušies Izlīdzināto maksājumu, jo tas ļauj ģimenes budžetu plānot ilgtermiņā un ikdienā nav jādomā par skaitītāju rādījumu nodošanu. Reizi gadā tiek veikts Izlīdzinātā maksājuma summas pārrēķins, salīdzinot patērēto un apmaksāto elektrību. Ir patīkami, ja maksājuma summa bijusi elektrības patēriņam atbilstoša, un jaunais Izlīdzinātais maksājums no iepriekšējā atšķiras minimāli. Taču daļai klientu gada laikā izveidojusies starpība, kas jauno summu var būtiski palielināt.

Kā novērst starpības veidošanos? Tagad pavisam vienkārši! Elektrum klientu pašapkalpošanās portālā www.elektrum.lv ir izveidots jauns, ērts un vienkārši lietojams rīks - Izlīdzinātā maksājuma barometrs.

Kā darbojas Izlīdzinātā maksājuma barometrs? Ar Izlīdzinātā maksājuma barometru varat pārbaudīt, vai ikmēneša maksājuma summa atbilst jūsu vidējam elektrības patēriņam. Jāveic tikai divi soļi:

  • jādodas uz portāla sadaļu: www.elektrum.lv/barometrs,
  • jāievada skaitītāja rādījums Izlīdzinātā maksājuma barometrā.

Ja jums ir uzstādīts viedais elektrības skaitītājs, tā rādījumu barometrs nolasīs automātiski.

Ko apzīmē trīs krāsas barometra iedaļās?

  • ZAĻŠ. Pašreizējā Izlīdzinātā maksājuma summa ir atbilstoša vidējam elektrības patēriņam. Tas nozīmē, ka jūs maksājat tik, cik patērējat.
  • DZELTENS. Izlīdzinātā maksājuma summa vidējam patēriņam atbilst daļēji, un pārrēķinā veidosies neliela starpība. Lai izvairītos no starpības veidošanās, barometrs ieteiks Izlīdzinātā maksājuma summas izmaiņas, kuras apstiprināt varēsiet ar vienu klikšķi. Tieši tik vienkārši!
  • SARKANS. Summa, ko jūs ik mēnesi maksājat par elektrību, neatbilst vidējam mēneša elektrības patēriņam, un līdz nākamajam pārrēķinam veidosies starpība. Taču satraukumam nav pamata. Ja portālā saglabāsiet ievadītos skaitītāja rādījumus, jums pārrēķinās un nosūtīs jaunu Izlīdzinātā maksājuma summu, kas atbildīs vidējam patēriņam. Tādējādi jau savlaicīgi mazināsiet starpības lielumu, lai gadskārtējā pārrēķinā Izlīdzinātā maksājuma summa būtiski nepieaugtu.

Kā veidojas starpība?

Izlīdzinātā maksājuma summu veido divas daļas:

vidējais elektrības patēriņš, EUR + 1/12 daļa no iepriekšējā gadā izveidojušās starpības

Elektrības patēriņš ir mainīgs - tas atkarīgs gan no gadalaika un laikapstākļiem, gan no elektroierīcēm, ko mājās lietojam. Ikdienā šīs izmaiņas nemanām, taču pa gadu tās sakrājas starpībā, kas pirmajā acu uzmetienā var šķist pārsteidzoši liela. Starpība veidojas vairākos veidos:

  • ja pieaug vidējais elektrības patēriņš mēnesī;
    gada laikā tādējādi jūs patērējat vairāk elektrības nekā apmaksājat ar esošo Izlīdzināto maksājumu. Ja tas laikus netiks mainīts, maksājums nākamajā pārrēķinā pieaugs, lai izlīdzinātu radušos starpību;
  • ja samazinās vidējais elektrības patēriņš mēnesī;
    gadā jūs patērējat mazāk elektrības, bet samaksājat vairāk. Izlīdzinātais maksājums nākamajā pārrēķinā tiks samazināts, lai izlīdzinātu šo starpību.

Taču, lai galva lieki nebūtu jālauza, izmantojiet barometru reizi 3 mēnešos. Gūstiet pārliecību, ka Izlīdzinātais maksājums atbilst jūsu elektrības patēriņam, vai veiciet ieteiktās izmaiņas un samaziniet starpību jau laikus!