Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Citi raksti

Skaistas ādas priekšnoteikums – harmonija organismā

© Jāņa Ķīša estētiskā dermatoloģijas klīnika

Profesora Jāņa Ķīša estētiskās dermatoloģijas klīnikā risina gan ārstnieciskas, gan estētiskas problēmas. Katrā gadalaikā un katram vecumam raksturīgas savas ādas problēmas.

Novembrī aktuāla ir postījumu likvidēšana, ko ādai vasarā nodarījuši saules stari un cilvēku nevērība. Tikpat nozīmīga ir arī estētiskā puse. «Pretoties laika skrējienam cenšas ikviens, kurš domā par savu biznesu, izskatu un labsajūtu,» saka profesors. «Funkcionāli labi nodzīvot katru dzīves gadu ir tiešām būtiski. Šodien par estētisko terapiju sāk domāt jau pusaudžu vecumā. Filleri un implanti tiek likti lietā pirmo desmitgažu laikā, nerunājot par pusmūžu.»

Kas lācītim vēderā

Daļa cilvēku, ejot pie ādas ārsta, ir noskaņojušies saņemt kādas «smērītes» recepti. Vai kas mainīsies? «Šo vienkāršoto ādas slimību izpratni bieži kultivē mazāk izglītoti, mazāk centīgi Hipokrata skolnieki, jo tas šķiet vieglākais un it kā ekonomiskākais ceļš,» atzīst J. Ķīsis. «Tā aiz kokiem pazūd mežs un aiz atsevišķiem simptomiem - cilvēks. Vai kas mainīsies celtnē, ja to tikai nokrāsosim? Nesošo konstrukciju un mezglu izpēte, analīze dod iespēju mērķtiecīgi atjaunot laika grauzto būvi. Pacienti brīnās, kad nosūtām uz dažādiem izmeklējumiem, taču tikai tā varam noskaidrot, kas lācītim vēderā, bet tas, kas vēderā, izpaužas arī uz ādas. Ādas šūna nonāk stresā tāpēc, ka organisms no iekšienes nepiegādā tai resursus: specializētus taukus, D vitamīnu un citus. Mēs slikti jūtamies ne vien tāpēc, ka ir psiholoģisks stress, bet arī tādēļ, ka nemitīgs hronisks kairinājums katrai ādas šūnai veicina lokālā stresa izpausmi iekaisuma veidā. Pēdējais saistās ar vispārējo resursu izsīkumu, audzēju attīstību gan ādā, gan ķermenī.»

Vasaras sekas

«Šajā laika periodā bieži var redzēt saērcinātas dzimumzīmes, kas pēc būtības ir ādas audzēji,» komentē dermatologs. «Gūtā eiforija no saules, sekojošie apdegumi summējas ādas šūnu ģenētiskā aparāta bojājumā un ādas audzēju attīstībā. Ādas bojājumi krājas ar katru vasaru un rudeni. Jāņem vērā, ka ādas atjaunošanās iespējas ar laiku samazinās. Laikam kļūstot vēsākam, organisms tērē vairāk resursu «apkurei», nevis ādas robežas aizsardzībai un atjaunošanai. Saasinās hroniskās slimības: psoriāze, atopiskais dermatīts, dažādi ekzēmas veidi, arī pinnes. Ziemā biežākas ir arī ādas infekcijas slimības un problēmas, ko rada mājas alergēni. Šādus notikumus paredzot un izzinot pacientu vielmaiņas īpatnības, var novērst nelabvēlīgā scenārija - slimības - recidīvu. Būtiska ir laicīga vizīte pie dermatologa un precīza diagnoze, jo vispirms jāzina, ko ārstēt. Lai rosinātu cilvēkus rūpēties par ādas veselību un darīt to pareizi, šobrīd vizītes maksai un dzimumzīmju pārbaudei 30% atlaide pacientiem virs 50 gadu vecuma līdz 31.12.2016. ar atsauci uz NRA (nosaucot kodu NRA).»

Palīdz jaunas tehnoloģijas

«Mēs varam sakārtot slimības ārējās izpausmes tad, ja atrodam cēloni,» norāda profesors. «Diagnostikas tehnoloģijas strauji attīstās, un daudz ko var izdarīt neinvazīvi - no ārpuses, neiejaucoties organismā. Pieredzējuša dermatologa vērojumu uzlabo ādas šūnu izmeklēšana ar ādas mikroskopiem - dermatoskopiem, ādas struktūras izmeklējumi tiek veikti, izvērtējot ādas dažādo izstarojuma spektru. Jaunākās izmeklējumu sistēmas apvieno multispektrālu ādas stāvokļa analīzi, izmantojot līdz 30 fiksējošo kameru. Plaši izmantojam laboratorisko analīžu rādītājus, lai saprastu, kuras struktūras ķermenī nestrādā tā, kā vajag. Izprotot un kombinējot iegūto informāciju ar to, kas cilvēkā ir mainījies, varam sniegt padomus, kā tālāk dzīvot. Jaunās tehnoloģijas veicina sapratni par patoloģiskajiem procesiem, kurus mēs arvien vairāk iemācāmies kontrolēt. Piemēram, pareizi lietoti bioloģiskie preparāti dod iespēju kontrolēt tik nozīmīgu plašu iekšējo procesu kā psoriāze, kas saistīta ar vismaz 50 gēnu izmaiņām. Līdz ar to nepārtraukti lietojamu zāļu gūzmu var aizstāt ar vienu injekciju mēnesī. Lietojam ārīgos līdzekļus ādas priekšvēža un vēža gadījumā. Tie iedarbojas caur ādā izvietotiem receptoriem, pastiprina lokālo imūnsistēmas darbību, un ļauj panākt, ka iepriekšminētie jaunveidojumi, pat vēzis regresē. Zinātnei ejot kopā ar praksi, mēs varam izdarīt daudz vairāk, nekā griežot ķirurģiski.»

Pretoties laika ritējumam

Gan dabiskas novecošanas, gan saules starojuma ietekmē ādā izzūd kolagēns un tā vietā sākas deģeneratīvas izmaiņas - elastoze. «Karkasa» un pamatvielas izjukšanas rezultātā āda kļūst nokarena un sagulst grumbās. Tajā parādās hronisku iekaisumu perēkļi, aizmetņi audzējiem. «Jārūpējas, lai starpšūnu telpa vienmēr būtu piepildīta, lai starp šūnām nebūtu spraugu, kur staigā alergēni un mikrobi; jāpiegādā ādas atjaunošanai nepieciešamie resursi. Vitamīni, antioksidanti, kas palīdz cīnīties pret izmainītām šūnām vēžrades procesā, ir tikpat nozīmīgi ādas jaunības un laba izskata saglabāšanā,» skaidro J. Ķīsis. «Mūsu iespējas novecošanas bremzēšanā ir palielinājušās. Tā ir gan parastā ādas kopšana, gan dažādas aparātu procedūras, gan ādas kolagēna atjaunošana, filleri, injekcijas utt. Tagad, nebaidoties no alerģiskām reakcijām, arī varam paņemt paša cilvēka asinis, atdalīt augšanas faktoru un to injicēt atpakaļ - šo tehnoloģiju izmanto arī locītavām, sirdij u.c. Izprotot, ko katra šūna ādā dara, mēs spējam izmantot šo konkrēto faktoru estētisko un arī ārstniecisko procesu realizācijai.»

Coolsculpting sistēma

Tā ir iespēja veidot ķermeņa formu bez ķirurģiskas iejaukšanās. «Mēs iedarbinām tauku šūnu dabisko bojāejas mehānismu, sasaldējot no ārpuses. Tauku šūnas tiek sadalītas un izvadītas no organisma dabiskā ceļā,» stāsta J. Ķīsis. «Pasaulē šī tehnoloģija tiek izmantota jau deviņus gadus, un apkopotie rezultāti liecina, ka likvidētās tauku šūnas neatgriežas. Varam likvidēt arī liposakcijas kļūdas un palīdzēt atbrīvoties no dubultzoda. Procedūras ilgums ir 35-60 minūtes, vienā reizē var veikt četras aplikācijas - un pēc mēneša problēma ir novērsta. Protams, iesakām pacientiem būt fiziski aktīviem un pareizi ēst. Klīnikā strādā arī uztura speciālists. Ikviena slimība ir disharmonija - tas nozīmē, ka organisma sistēmas darbojas nevienmērīgi līdz pat šūnu līmenim, un tāpēc klīnikā ir pieejama mūzikas medicīniskās rezonanses terapija, kas atjauno harmoniju, relaksē, dod iespēju atkal visām organisma šūnām darboties unisonā.»

Dermatologs profesors Jānis Ķīsis

  • Praktizē dermatoloģijā kopš 1981. gada
  • Stažējies Vācijā, Itālijā, Šveicē, Kanādā un ASV
  • Regulāri piedalās starptautiskos kongresos, semināros un kursos visā pasaulē, darbojas dažādās profesionālās ārstu organizācijās
  • Kopš 2006. gada vada savu privātklīniku
  • 35 gadu laikā - 30 000 pacientu

KONTAKTINFORMĀCIJA:

Prof. J. Ķīša estētiskās dermatoloģijas klīnika
Rīgā, Firsa Sadovņikova ielā 20, A ieeja, 4. st., 413. kab.
Mob. +371 28699111
dermatologs.com

Kā mūs atrast?
Ar 15. trolejbusu, 204., 216. mikroautobusu no Centrāltirgus pie mums var nokļūt 5 minūšu laikā, braucot līdz pieturai Katoļu iela.
Automašīnu ir iespējams novietot EuroPark maksas stāvvietā.

APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA