Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Citi raksti

Dzelzceļa mantojums Latgales pusē

Gleznaina un neskarta daba, simtiem lielāku un mazāku, dzidri zilu ezeru, kā arī krāšņas un staltas baznīcas. To visu sevī rūpīgi glabā Latgale. Tāpat Latgalē mājvietu raduši arī daudzi vēsturiski dzelzceļa objekti, kurus iespējams iemūžināt ceļojumu aplikācijā “Dzelzceļa spēle. Toreiz un tagad”. Lasi tālāk un uzzini, kuri ir spēlētāju šovasar fotografētākie punkti!

Fotokolāžas autore: Inese Rutkovska

Aglonas stacija. Rušonu stacija šeit ierīkota dzelzceļa būves laikā 1860. gadā. Tās nosaukums locīts vairākas reizes: “Rušani” - 1919. gads, “Rušūna” - 1921. gads, “Rušona” - 1925. gads, līdz 1934. gadā tā pārdēvēta par Aglonu. Lai arī apmūrēta, stacijas ēka saglabājusies no pašiem dzelzceļa pirmsākumiem. Kopš 2000. gada par tradīciju kļuvis, ka uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem, kas katru gadu augustā norisinās Aglonas bazilikā, no Rīgas tiek organizēts speciāls pasažieru vilciens.

Fotokolāžas autors: Kaspars Bračka

Daugavpils stacija. Rīgas-Daugavpils dzelzceļa gala stacija atvērta 1861. gadā. Īpaša rosība te sākās pēc Daugavpils-Vitebskas dzelzceļa izbūves 1866. gadā, kad tā kļuva par abu dzelzceļu apvienoto tranzītstaciju. Otrā pasaules kara gados pilsētai un dzelzceļa mezglam tika nodarīti ievērojami postījumi. Pēc kara stacija tika atjaunota, un 1950. gadā uzcelta arī jauna un plaša stacijas ēka.

Fotokolāžas autors: Artis Ziemelis

Daugavas tilts Daugavpilī. Gandrīz 300 metrus garais iespaidīgais tilts būvēts 1949. gadā Otrā pasaules kara gados pilnībā nopostītā sākotnējā Sanktpēterburgas-Varšavas dzelzceļa līnijas tilta vietā.

Fotokolāžas autori: Sanita un Guntis Zemīši

Rēzeknes II stacija. Ventspils-Maskavas dzelzceļa stacija “Režica II” atvērta 1901. gadā. 1905. un 1906. gadā stacija piedzīvoja savu pirmo rekonstrukciju. Tajā tika ierīkota atsevišķa uzgaidāmā zāle pirmās un otrās klases pasažieriem, atsevišķa trešās klases ceļotājiem, kā arī papildu bufete. Pēc Otrā pasaules kara nopostītās stacijas vietā uzcelta jauna ēka. Tās pagalma pusē īslaicīgi atradies Josifa Staļina piemineklis.

Fotokolāžas autors: Valdis Ilguns

Nīcgales stacija. Stacija ierīkota līdz ar Rīgas-Daugavpils dzelzceļa izbūvi 1861. gadā. Oriģinālajā stacijas ēkā pašu dzelzceļa darbinieku spēkiem iekārtota neliela izstāde, kura apskatāma pēc iepriekšēja pieteikuma pa tālruni.