Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Citi raksti

Iedzert limonādi tiešām nav par skādi

«Šitam brālim nav par skādi iedzert glāzi limonādi,» reiz dziedāja brāļi Laivinieki, un, lai gan dziesmas vārdus neviens tā īsti vairs neatceras, šo frāzi ļaudis zina un atbilstošā situācijā labprāt citē. Dakteri teic, ka vislabāk slāpes remdē tīrs ūdens (un kurš gan ar viņiem strīdēsies), tomēr - cik patīkami, ja dzeramais ir gardāks par ūdeni. Un limonāde, kuru nogaršojām kādā patiesi karstā vasaras dienā, tāda patiešām bija.

Nosaukumu limonādei devuši citroni. Klasiskā limonādes pamatreceptē sastāvdaļas ir pavisam vienkāršas: ūdens, citronu sula un cukurs. Mūsdienu izpratnē par limonādi sauc gandrīz jebkuru bezalkoholisku atspirdzinošu dzērienu, kas var būt saldināts vai nesaldināts, gāzēts vai negāzēts, dzidrs vai viegli duļķains. Limonāde esot radusies 17. gadsimtā Francijā, kad karaļa Luija kalpotājs, kura pienākums bijis pasniegt vīnu, nejauši sajaucis mucas un vīna vietā iesmēlis kausā citronu sulu un tad - grūti gan pateikt, kāpēc - mēģinājis savu kļūdu labot, pielejot tai ūdeni. Domājis jau, ka par šādu izdarību būs lielas nepatikšanas, bet karalim dzēriens iegaršojies. Tā sākusies limonādes izplatība Francijā un tālāk pasaulē, katra tauta pielāgojusi šo dzērienu savai gaumei un iespējām. Latvieši nav izņēmums.

Tie, kuri aizraujas ar dažādām diētām, izgudrojuši pat limonādes diētu, kas attīrot organismu no toksīniem, ļaujot «atpūtināt» gremošanas sistēmu un zaudēt kādu daļu no sava liekā svara. Diētas limonāde tiek gatavota no destilētā ūdens, svaigi spiestas citrona sulas, kļavu sīrupa un Kajennas pipariem. Taču diez vai šāda ekstrēma recepte ļauj limonādi izbaudīt, un efekts izklausās apšaubāms. Māja atspirdzinošu bezalkoholisko dzērienu meklējumos devās uz vairākiem Rīgas veikaliem.

Rāmkalni Rabarberu - ingvera dabīgā limonāde

Gāzēts bezalkoholisks dzēriens.

Ražotājs: SIA Rāmkalni Nordeco.

Sastāvs: ūdens, rabarberu sīrups (17%, rabarberi, cukurs), ingvera sīrups (ingvers, cukurs), rabarberu sula 2%, oglekļa dioksīds.

100 gramos: 43 kcal, tauki - mazāk par 0,1, 10,6 g ogļhidrātu (no tiem cukuri 9,6 g), olbaltumvielas - mazāk 0,1 g.

Vērtējums. Ļoti atsvaidzinoša limonāde, ko daudzi atzina par izsmalcinātu un vēlējās papildporciju, lai vēlreiz izgaršotu. Interesanti, ka pirmajā brīdī dominē rabarberu garša, kam seko ingvera pēcgarša - jūtama, bet tajā pašā laikā viegla un neuzbāzīga, abas garšas veido harmonisku salikumu.

Gan šī, gan otra Rāmkalnu limonāde izpelnījās simpātijas arī ar savu dabiskumu - sastāvdaļas vienkāršas un saprotamas, bez dažādām noslēpumainām vielām ar sarežģītiem nosaukumiem.

Rāmkalni Cidoniju dabīgā limonāde

Gāzēts bezalkoholisks dzēriens.

Ražotājs: SIA Rāmkalni Nordeco.

Sastāvs: ūdens, cidoniju sīrups (cidonijas, cukurs), ķirbju sīrups (ķirbis, cukurs), oglekļa dioksīds.

100 gramos: 43 kcal, tauki - mazāk par 0,1, 10,6 g ogļhidrātu (no tiem cukuri 9,6 g), olbaltumvielas - mazāk 0,1 g.

Vērtējums. Lielisks atspirdzinājums cidoniju cienītājiem, izteikti dabiska garša, skaista krāsa.

---

Sanda Auziņa, Rāmkalnu pārdošanas daļas vadītāja:

- Rāmkalnu limonādes ir pagatavotas no pašu ražotajiem dabiskajiem sīrupiem. Ražošanā izmantotas

vietējās izejvielas no Latvijas zemnieku saimniecībām. Tagad arī pašiem Rāmkalniem, īpašnieka Viktora Grūtupa pārraudzībā, ir iekopti cidoniju un rabarberu lauki, kuri dod izejvielas jauno produktu pagatavošanai. Produkcijā nav izmantoti mākslīgie konservanti vai krāsvielas. Viegli gāzētā limonāde ir veldzējošs atspirdzinājums gan pašiem mazākajiem, gan arī pieaugušajiem.

Šobrīd sortimentā ir cidoniju un rabarberu-ingvera limonādes, bet aktīvi strādājam, lai sortimentu paplašinātu un radītu jaunas receptes. Tuvojoties rudenim, aktīvi tiek iepirktas izejvielas jaunajai sezonai. Visus Rāmkalnu produkcijas cienītājus plānojam iepazīstināt ar jauniem produktiem, kā arī

apgādāsim veikalus ar jau iecienītajām Rāmkalnu sukādēm un citiem dabiskiem gardumiem.