Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Augusts - VAS “Latvijas dzelzceļš” jubilejas mēnesis!

Valsts akciju sabiedrība “Latvijas dzelzceļš” ir viens no lielākajiem uzņēmumiem valstī, tas nodarbojas ar dzelzceļa pārvadājumu organizēšanu un nodrošināšanu Latvijas teritorijā, kā arī ar Latvijas dzelzceļu apsaimniekošanu. Šonedēļ, 5. augustā aprit 97 gadi, kopš 1919. gadā tika nodibināta Latvijas Valsts dzelzceļu virsvalde, kas uzskatāma par VAS “Latvijas dzelzceļš” priekšteci. Atzīmējot šo notikumu, aicinām iepazīties ar nozīmīgiem skaitļiem un faktiem “Latvijas dzelzceļa” darbībā!

Foto: VAS “Latvijas dzelzceļš” arhīvs

Lielākais darba devējs Latvijā. “Latvijas dzelzceļa” koncerns ir lielākais darba devējs Latvijā un viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem. Koncerna gada laikā nomaksāto nodokļu apjoms ir līdzvērtīgs gandrīz pusei valsts budžeta izdevumu ģimeņu un bērnu atbalstam. Koncernā nodarbināto skaits 2015. gadā bija 12 259 cilvēki jeb 1,38 % no valstī nodarbināto skaita. Savukārt samaksāto nodokļu apjoms valsts budžetā sasniedza 100,9 miljonus eiro. Vidējā darba samaksa koncernā 2015. gadā bija 1117,8 eiro.

Foto: VAS “Latvijas dzelzceļš” arhīvs

Finanšu rādītāji. 2015. gadā koncerna apgrozījums bija 420,2 miljoni eiro, no tiem VAS “Latvijas dzelzceļš” apgrozījums - 217,8 miljoni eiro. 2015. gadā VAS “Latvijas dzelzceļš” peļņa sasniedza 2,1 miljonu eiro.

Foto: VAS “Latvijas dzelzceļš” arhīvs

Dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs Latvijā. “Latvijas dzelzceļa” infrastruktūrā ietilpst dzelzceļa līnijas, kuru ekspluatācijas garums ir vairāk nekā 1800 km, bet izvērstais garums pārsniedz 3000 km, kā arī - vairāk nekā 3000 nekustamo īpašumu, tostarp nodalījuma joslu zemes, dzelzceļa stacijas, depo, tehniskās ēkas u.c. visā Latvijā.

Foto: VAS “Latvijas dzelzceļš” arhīvs

Infrastruktūras uzlabošana. Apzinoties dzelzceļa kā Latvijas tranzīta nozares pamata lomu valsts ekonomikā, VAS “Latvijas dzelzceļš” allaž ir pievērsusi lielu vērību uzņēmuma finansiālajai stabilitātei un dzelzceļa infrastruktūras konkurētspējas nodrošināšanai. Arī šogad un pērn īstenoti vairāki nozīmīgi projekti, tostarp staciju, pieturas punktu modernizācija un pasažieru platformu piemērošana jaunajam Eiropas standartam.