Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Citi raksti

Dzelzceļa vēsturei pa pēdām. Dāma ar vesti jeb rozīņu kontrabanda

Aicinām pāršķirt vēstures lappuses un uzzināt stāstus no dzelzceļa notikumiem bagātās pagātnes. Šoreiz iepazīstinām ar diviem savā ziņā amizantiem atgadījumiem 20. gadsimta 20. gados.

Fotogrāfija: Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs

Dāma ar vesti jeb rozīņu kontrabanda. Rīgas kriminālvēstīs rakstīts, ka 1925.gadā, Berlīnes vilcienam pienākot Rīgā, aizturēta kāda kundze K., pie kuras atrasts 21 kilograms kontrabandas rozīņu. Aizturētā K. rozīnes bija paslēpusi īpašā, zem drēbēm uzģērbtā vestē un pēc dzelzceļa policijas novērojumiem, bieži braukusi starp robežu un Rīgu. Rozīnes konfiscētas, un kontrabandas ievedējai draudējis Ls 420 sods.

Fotogrāfija: Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs

Liepājas-Glūdas dzelzceļš. 1925. gadā no Saldus uz Skrundu tika vilkta jaunbūvējamā Liepājas — Glūdas līnija. Inženieriem nonākot pie Ventas upes krastiem, iznāca ilgāka apstāšanās pārejas izpētes dēļ. Tikmēr Skrundenieki uz līnijas vilcējiem sāka aizdomīgi skatīties, jautājot - kas tie tādi atnākuši no Airītes mežiem, bradājot pa tīrumiem ar mērrīkiem rokās.

Fotogrāfija: Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs

Kad inženieri stāstīja, ka spraužot lielo dzelzceļa līniju, vecie, neticēdami, kratīja galvas un teicās policiju vest. Pagāja tikai mazliet vairāk par pusgadu, kad Ventas tilta pamatiem jau sāka dzīt pāļus, un vietējo uzskati mainījās.

Fotogrāfija: Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs

Dzelzceļa atmiņu krātuvēs ir vēl daudz stāstu! Ar tiem iespējams iepazīties arī, bez maksas lejupielādējot mobilo aplikāciju “Dzelzceļa spēle. Toreiz un tagad”. Tā sniegs iespēju nodoties fotografēšanai, Latvijas apceļošanai, kā arī atraktīvā veidā daudz vairāk uzzināt par dzelzceļa vēstures līkločiem. Aktīvākajiem mēneša spēlētājiem - balvas. Vairāk par aplikāciju: www.dzelzcelam155.lv.